Doorgaan naar artikel

Gemeente kan koop aardbeienbedrijf niet ontbinden

Gemeente Best komt niet onder een koopcontract uit met een aardbeienteler. Het contract is rechtsgeldig.

In 2010 kocht de gemeente Best grond van de aardbeienteler voor woningbouw voor in totaal € 2,45 miljoen. Best had al een voorkeursrecht op de percelen ingesteld en het kooptraject ingezet. Dat resulteerde in een door de teler getekende koopovereenkomst. Toen de gemeente de grond niet nodig had omdat de risico’s voor grote bouwproject te hoog waren, beriep de gemeente zich op de ontbindende voorwaarden. Dat was een jaar na het tekenen door de teler.

Via arbitrage tot oplossing komen

Best beroept zich ten onrechte op ontbindende voorwaarden. Het contract is rechtsgeldig, stelt de rechter. Als de gemeente op ontbindende voorwaarden aankoerst, betekent het in essentie dat het contract is erkend door de gemeente. De rechtbank stelt dat evenwel via arbitrage tot een oplossing moet worden gekomen. In hoger beroep oordeelt Gerechtshof Den Bosch dat niet tot een ontbinding kan worden besloten.

Ook een nieuwe koopovereenkomst in 2015 met lagere vergoedingen per vierkante meter doet niet af aan de afspraken voor percelen uit het oorspronkelijke koopcontract. Daarvoor dient de teler gecompenseerd te worden in een mogelijke minnelijke schikking.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin