Doorgaan naar artikel

Gemeente houdt aspergesorteerbedrijf aan verplaatsen

Aspergebedrijf mag niet uitbreiden, maar moet verplaatsen. - Foto: Misset premium

Aspergebedrijf mag niet uitbreiden, maar moet verplaatsen. - Foto: Misset

In plaats van uitbreiden kan een aspergesorteerbedrijf het best meewerken aan verplaatsing, vindt de Limburgse gemeente Leudal. De Raad van State geeft de gemeente gelijk.

Het aspergesorteerbedrijf wil de loods uitbreiden en erfverharding toepassen, terwijl het met de gemeente in onderhandeling was over verplaatsing. Het bedrijf wil toch door op de bestaande locatie omdat het asperge-excusies wil gaan uitvoeren. Het zou daarbij van het college van burgemeester en wethouders toezeggingen hebben gekregen, waardoor verwachtingen zijn ontstaan.

Buurtbewoners niet eens met uitbreiding

Die pogingen zijn echter niet geslaagd, omdat buurtbewoners het niet eens zijn met de uitbreiding van het aspergebedrijf. Ook bracht de Adviescommissie Agrarische Vestigingen geen positief advies uit over verdere ontwikkeling op die plek. De gemeente houdt vast aan verplaatsing en heeft al toezeggingen gedaan over bijdragen aan de sanering en sloop van het perceel.

De Raad van State stelt dat de gemeente steeds duidelijke voorwaarden heeft gesteld aan de plannen. Het zou draagvlak moeten hebben bij omwonenden en bij de Adviescommissie Agrarische Vestigingen. Dat is bij beide voorwaarden niet het geval. Ook was de gemeenteraad het bevoegd orgaan om het college van burgemeester en wethouders op te dragen niet mee te werken aan de uitbreiding.

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin