‘Gelukkig hebben we zo’n 32 millimeter regen gehad’

13-05 | |
Prei schonen bij Edwin Willemssen - Foto: Stan Verstegen
Prei schonen bij Edwin Willemssen - Foto: Stan Verstegen

Edwin Willemssen teelt in het Limburgse Sevenum met zijn vrouw Esther prei en suikerbieten. Momenteel is hij het ras Pluston aan het schonen, daarna volgen nog de rassen Harston en Laston.

“In zo’n anderhalve week hebben we alles gerooid wat bestemd was voor in de koelcel, want het schot zette op een gegeven moment snel door. Bij ons zit er evenveel in de koelcel dan in andere jaren”, geeft Willemssen op 10 mei aan.

Vroegste planting

Begin maart gingen de eerste planten voor het nieuwe seizoen de grond in. “Wij beginnen met losse Marokkaanse planten van het ras Shafton.”

Prei schonen bij Edwin Willemssen. - Foto: Stan Verstegen

Prei schonen bij Edwin Willemssen. – Foto: Stan Verstegen

Van die vroegste planting werd het vliesdoek er in de week van 5 mei vanaf gehaald in verband met de voorspelde zomerse weersvooruitzichten. “Ze zijn inmiddels voor de tweede keer beregend. Een keer na het planten voordat we de onkruidbestrijding hebben uitgevoerd en daarna nog een keer in verband met de droogte. Gelukkig hebben we hier afgelopen zaterdag een mooie bui gehad. Er viel zo’n 32 millimeter en het viel er flink uit, maar het was ook heel hard nodig.”

De ponsprei gieten we aan met water met daaraan toegevoegd Humifirst

Rassenkeuze

Tot in de eerste week van mei plantte Willemssen wekelijks, vervolgens plant hij 3 weken om de week en daarna weer wekelijks. “Dat pakken we zo aan, omdat we in augustus een paar weken geen prei rooien en schonen.” Na Shafton zijn de rassen Rally en een nummer van Bejo, Krypton, Batter, Nunton, Novisem 2694 en verder Pluston, Flexiton, Harston en Laston.

Preventief tegen trips en roest

De vroegste planting is geplant met een Grégoire Besson plantmachine. Vervolgens gaat het vooral om geponste prei, daarnaast is er nog een perceel ter plaatse gezaaide winterprei voor de oogst in januari. “De ponsprei gieten we aan met water met daaraan toegevoegd Humifirst.” Op gebied van gewasbescherming speelt er nog niets, preventief voerde hij een behandeling uit tegen trips en roest met het plantversterkende middel Herfosec van Pireco.

In triest seizoen

Willemssen zet zijn prei af via telersvereniging Fossa Eugenia. “De verkopers doen hun uiterste best, maar zoals het preiseizoen verlopen is, is natuurlijk in en in triest. Meer valt daar eigenlijk niet over te zeggen.”

Auteur Stan Verstegen

Willemssen
Edwin Willemssen teelt in Sevenum (L.) met zijn vrouw Esther prei en suikerbieten. De afzet van prei loopt via Fossa Eugenia
Meer over


Beheer