Doorgaan naar artikel

Geluiden uit de open kas

“We zijn nu bijna zo ver dat het kasdek glasvrij is en in de nieuwste kas zijn we bezig om de laatste teeltattributen te verwijderen”, zei komkommerteler Erwin van Mierlo in Someren vorige week.

Het bedrijf van Erwin en Bart van Mierlo en is zwaar getroffen tijdens de enorme hagelbui van 23 juni die rond Someren alleen al 100 hectare glas vernietigde. Van de kassen bij Ploegdonk (bijna 7,5 hectare) bleven maar weinig ruiten heel. De chaos was zo groot dat het daarna nog weken duurde voordat de kas ook maar betreden kon worden. Eerst moest een ingehuurde ploeg de kapotte glasresten naar beneden tikken. Daarna is het kapotte glas uit de gevels gehaald.

Verzekering vergoedt meerprijs gehard glas

Pas na drie weken konden de gewasresten eruit worden getrokken, daarna volgden de steenwolmatten, de tempexplaatjes die eronder lagen en de druppelslangen. De slangen zijn net als de gewasresten versnipperd. De gewasdraden en de steundraden voor het schermdoek worden weggehaald. “Vrijwel de hele kas moet leeg om er met beglazingsplatforms in te kunnen. Zoals het er nu naar uitziet kan begin of half oktober begonnen worden met beglazen.” Van het kasdek blijft alleen de goot liggen. De nokken en de roeden worden vernieuwd. Er komt in zijn geheel gehard glas op. “De verzekeraar Interpolis heeft ervoor gekozen om al het glas dat kapot is te vervangen voor gehard glas en de meerprijs te vergoeden. We gaan daarom de goot nog een keer met de hogedrukspuit schoonspuiten, want bij de minste oneffenheid springt zo’n geharde ruit.”

Nog niet alles is geregeld

Met de verzekering is er nog steeds overleg over een aantal zaken. “Nog niet alles is geregeld. We willen de ‘Forcas’-groeibuis in de nieuwe kas vervangen want die is zwaar beschadigd, maar daar moet de verzekering nog een klap opgeven.” Het is ook nog de vraag wat er van de kettingbaan over is. “Waarschijnlijk moet de ketting volledig vervangen worden want er zit tot in de kleinste hoeken glas in, maar we moeten de leverancier er nog over spreken.” Er moet sowieso een nieuw schermdoek en dradenbed inkomen. Of de profielen vervangen moeten worden, wordt nog bekeken. Van het schermdoek wordt maar 20% vergoed omdat het al 8 jaar oud was. “Op 7,5 hectare heb je het dan wel over een flink bedrag dat je dan ineens zelf moet betalen. Daarmee wordt de financiële positie van ons bedrijf er niet beter op.”

Half januari maar deels klaar

Het beglazen zal al gauw een paar maanden gaan duren. Daarna moeten de kassen weer ingericht worden. “Ik hoop dat we in de jongste kas rond half januari kunnen planten. De rest wordt waarschijnlijk later.” Omdat de kettingen voor de gewasdraden volgend jaar weer gebruikt gaan worden, worden ze nu alvast afgebrand. “We hebben dit voorjaar wat bontvirus gehad dus het is wel belangrijk weer helemaal schoon te kunnen beginnen.”

AUTEUR GERARD BOONEKAMP

Share this

Afbeelding
Erwin Van Mierlo

komkommerteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin