Doorgaan naar artikel

‘Gelijke verdeling Europees geld’

De laatste tijd heb ik het een en ander gelezen over het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid dat na 2019 gestalte moet krijgen, en over de nieuwe voorwaarden voor het in aanmerking komen voor GMO-gelden.

In die berichten duikt de naam van de voormalig minister van Landbouw Cees Veerman regelmatig op. Hij zou de reddende engel moeten of kunnen zijn, als ik de berichtgeving mag geloven.

Nu hadden we aan Veerman een goede minister van Landbouw, maar van The Greenery heeft hij geen succes kunnen maken. Wij waren net als de heer Veerman toendertijd fervente voorstanders van een grote afzetorganisatie. Het mocht echter niet zo zijn en het pakte totaal anders uit. De wereld van de afzet ziet er in Nederland sinds de oprichting van The Greenery totaal anders uit.

‘Het afscheid van The Greenery heeft ons bedrijf heel veel gebracht’

Wij hebben als bedrijf The Greenery vaarwel gezegd en dat afscheid heeft ons bedrijf heel veel gebracht. Het ondernemen is er leuker op geworden, mede door het rechtstreekse contact met onze afnemers die ieder hun eigen specifieke eisen stellen. Samen groeien in een goede relatie met je afnemer, dat is het mooiste wat er is.

In de berichtgeving over hoe het Europese geld moet worden verdeeld, lees ik heel vaak dat het geld moet worden gestopt in de afzetorganisaties. Juist op aangeven van Cees Veerman. Als ik dat lees denk ik vaak: zou de heer Veerman alsnog zijn gelijk willen krijgen als het gaat om een grote afzetorganisatie? Ik vraag me dan af of de heer Veerman wel weet hoe het heden ten dage werkt bij de afzetorganisaties.

‘Samenwerking moet ons niet door de strot worden geduwd’

Als je bij een afzetorganisatie zit, wil dat nog niet zeggen dat je ook gezamenlijk de afzet hebt georganiseerd. Ik heb het al vaker gezegd en geschreven: we moeten organiseren om met elkaar samen te werken waar we dat plezierig vinden, maar het moet ons niet door de strot worden geduwd. De BV Nederland moet ervoor zorgen dat we voor een ieder een gelijke verdeling van de Europese gelden krijgen, of je nou lid bent van een afzetorganisatie of niet.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Ton Slagter

bloemkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin