Doorgaan naar artikel

‘Geleidelijkere opbouw plantbelasting’

Het paprikagewas bij WaLeRo in Bleiswijk staat er goed op.

Luc van den Bosch: “Met mooi groei erop, en we hebben goede zetting gehad.” Dat de hoeveelheid instraling minder groot is dan vorig jaar, is niet voor alle aspecten nadelig. “Vorig jaar hadden we wel meer licht, maar daardoor ook eerder een hoge plantbelasting. Met zo’n zon-week reeg een plant zich dan helemaal vol met vruchten. Dit jaar verliep de opbouw van de plantbelasting geleidelijker. Daar plukken we nu, letterlijk en figuurlijk, de vruchten van.”

Gespreide plantingen

“In week 8 en 9 had het gewas het wel even moeilijk. Toen was het echt donker. Je probeerde dat op te vangen, onder andere door net ietsje bonter te snijden.” Een gedeelte van de kas is, vanuit energie-technisch oogpunt, pas wat later geplant, op 6 februari. Daar is in week 16 begonnen met oogsten. “Dat viel net mooi in een gaatje van de vroegste planting.”

Klimaatinstellingen

Bij de klimaatinstellingen wordt op mooie dagen een etmaaltemperatuur van net boven de 22 graden Celsius aangehouden. Op dagen met slechte weersomstandigheden zit dat eerder op 21 graden. Overdag wordt 21,5 graden gestookt. De nacht mag naar 17 graden Celsius terugzakken. “Maar met een dubbel scherm zakt hij daar rustig heen, en begin je meestal al weer op te stoken als hij die temperatuur net gehaald heeft.” Pas als temperaturen naar de zomer toe hoger gaan worden en met name de nachten warmer worden, zullen deze instellingen veranderd worden om daarmee de etmaaltemperatuur te drukken.

Instraling wegschermen

Af en toe, als de zon echt scherp in de kas stond, zijn de schermdoeken al gebruikt om instraling weg te schermen. Maar omdat het nog steeds een beetje voorjaarsachtig blijft, en het nog niet echt zomers weer is, wordt het aanbrengen van een coating op het kasdek nog uitgesteld. “Al zijn we wel van plan dat toe te gaan passen.”

De watergift volgt zoals gebruikelijk de instraling. “Wel standaard met een verhogende invloed op buitentemperatuur erop, om voor te zijn dat dat de EC makkelijk op kan gaan lopen. Maar met van die wisselende weersomstandigheden moet je er ook zelf scherp op blijven, en optisch monitoren wat er voor de plant nodig is.”

Vruchtstelen en vruchtgewicht

De kwaliteit van de geoogste paprika’s is goed, en de sortering naar tevredenheid. “Bij het eerste zetsel ben je altijd wel wat kwetsbaarder voor lange vruchtstelen. Dan probeer je zo netjes mogelijk te oogsten, om te voorkomen dat die stelen na het oogsten, bij het in de bak gaan en over de sorteerder heen, vlekjes op steeltjes gaan veroorzaken.”

Verder was het bij de eerste zetting was nog wel merkbaar dat de teelt te maken heeft gehad met wat minder goede weersomstandigheden. “Het vruchtgewicht bleef toen onder de 190 gram. Maar bij de tweede zetting kreeg het gewas meer licht, en zitten we tegen de 210 gram aan.”

Biologische bestrijders doen hun werk

Aan plagen is er wat trips geweest, en kwam ook luis opzetten. “Op beide zien we biologische bestrijders hun werk doen. Orius kwam goed op, tegen de trips. Tegen luis hebben we wel even moeten corrigeren, maar de komende tijd ververwachten we dat de biologie het weer kan bijhouden.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin