Doorgaan naar artikel

Gelderland: € 25 per meter voor slopen kassen

Foto: Bart Nijs

Foto: Bart Nijs

Een ruimere verplaatsingsregeling zal minimaal 4 glasbedrijven in het Gelderse landschap naar een glastuinbouwgebied brengen.

Dat blijkt uit de verplaatsingsregeling van de provincie Gelderland die is gepubliceerd. Een teler kan € 25 per gesloopte vierkante meter krijgen. Daarbij krijgen bedrijven voorrang als ze locaties opruimen in waardevol landschap. De regeling van de provincie voor 2022 is ruimer dan die eerder dit jaar. Dat geldt voor het plafond van het totale budget, niet voor de regeling zelf. Het budget van € 4 miljoen (waarvan de helft EU-geld) is goed voor minimaal 4 bedrijven.

Waardevol landschap

De criteria zijn opnieuw gebaseerd op zaken als haalbaarheid, met een sterke nadruk op efficiëntie. Dat betekent dat veel punten te halen zijn als locaties worden opgeruimd in waardevolle landschappen. Door verschillende locaties meer waarde toe te dichten (door de hectares met een opslag te vermenigvuldigen), kan de provincie uitrekenen wat het subsidiebedrag oplevert. Daaruit blijkt dat de regeling in 2021 efficiënt is ingezet. Er is meer waardevol landschap gewonnen door de verplaatsingsregeling dan in andere jaren. Met dezelfde subsidie is dus relatief meer landschap verbeterd.

Verplaatsingsgebieden

Telers met plannen worden gewogen op een aantal zaken, zoals effectiviteit. Telers die uit kunnen plaatsen met een relatief lage subsidie per vierkante meter, krijgen meer punten toegekend. De regeling beoogt verplaatsing naar glasconcentratiegebieden in Gelderland, zoals Bergerden-Huissen en de Bommelerwaard, of een van de regionale clusters in Tuil, Elst en Voorst.

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin