Doorgaan naar artikel

Geld voor volgende stap AI, data en robots in kassen

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) steekt € 375.000 in het toepassen van data, kunstmatige intelligentie (AI) en robotprojecten in de teelt in kassen.

De gemeente Westland (zelf onderdeel van deze regionale bestuurslaag MRDH) deed de aanvraag voor subsidie in december. Deze is goedgekeurd op voorwaarde dat de kennis ook beschikbaar komt voor bedrijven elders in de regio.

Met het geld voor het project RoboCrops Vliegende Start kan robotisering en kunstmatige intelligentie voet aan de grond krijgen in de glastuinbouw. Zo wordt een projectleider aangesteld die verbinding moet zoeken tussen de tech- en de teeltbedrijven. Deze aanpak Data Driven Ondernemerschap (DDO) is ontwikkeld door Greenport West-Holland.

Investeringen in Tomatoworld mogelijk

Ook maakt het geld investeringen mogelijk in Tomatoworld, waar een fieldlab Data Driven Growing is gevestigd. Daar is behoefte aan een datalab, sleutellab en de aanleg van een 5G-netwerk. Ook maakt het geld extra begeleiding mogelijk van innovatieprojecten bij Tomatoworld.

“RoboCrops Vliegende Start stelt ons in staat nu al stappen te zetten om ons campusprofiel als regionale innovatiehotspot voor de tuinbouwtechniek te laden met projecten en onderzoek. En het kan de relatie met strategische partners als de TU Delft en de hogescholen verder versterken”, schrijft de gemeente Westland.

De technologische ontwikkeling krijgt namelijk in de toekomst een verdere boost. De landelijke overheid stelde vele miljoen beschikbaar voor het Groeifondsvoorstel NXTGEN Hightech. Het programma kost in totaal € 52 miljoen. Met de extra mankracht uit het project RoboCrops Vliegende Start is de regionale tuinbouw beter voorbereid voor deze impuls uit het Groeifonds, schrijft de gemeente.

Lees ook: Colinda de Beer (InnovationQuarter): ’Robot is geen bedreiging, maar een collega’

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin