Doorgaan naar artikel

‘Geen zaadcoating is zorgelijke ontwikkeling’

“We zitten met het verdwijnen van de zaadcoating in Chinese kool niet op de goede weg”, zegt Arjen Bevelander. “Momenteel spuiten we niet tegen bladluizen en vanaf volgend jaar wordt dat 2 keer per teelt, want er zijn geen betere alternatieven.”

“Onze ‘natuurbroeders’ hebben dat zwaar onderschat en ook in het beleid wordt daar kennelijk geen rekening mee gehouden. Ook wij als telers zijn voor een beter ecologisch gebied, maar deze maatregel werkt dat tegen. Dat is juist een zorgelijke ontwikkeling.” Zorgelijk is ook de bestrijding van slakken. “De samenstelling van die korrels is veranderd, maar gelukkig is dat niet nadelig voor het effect op slakken.”

Smaakvol ras

Normaal dekt Bevelander tot half mei zijn plantingen rond Achthuizen af, maar vanwege de warmte stopte hij daar dit jaar eerder mee. Daarom was er sprake van duivenschade in het ras Preduro (Takii). “Dat ras is groener dan Manoko (Bejo) en wat geler van binnen. Kennelijk is het ook een smaakvoller gewas voor duiven. Dat weten we, daarom dekken we af, maar dit jaar ging dat niet. Op zich was die maatregel wel goed, want in de laatste van de zes afgedekte plantingen zat al binnenrand na die week met 30 graden. Bij ons zijn er geen gaan schieten, maar ik hoor dat dit op andere plaatsen wel is gebeurd.”

Hoge insectendruk

Andere gevolgen van de warme maand mei was een hoge ziektedruk van knollenbladwesp en mineervlieg. “Knollenbladwesp heb ik wel eens gezien, maar we hebben er nog nooit iets tegen hoeven doen. Nu was ingrijpen met Karate Zeon plus Tracer nodig omdat ze zo massaal voorkwamen. Met die bespuiting hebben we mineervlieg er ook onder gekregen, maar ze hebben wel voor schade gezorgd. Ik had na deze winter met toch flinke vorst niet zo’n ziektedruk verwacht, maar de warmste meimaand ooit heeft dat kennelijk gecompenseerd.”

‘Zo zijn wel al met al toch wel frequent aan het spuiten. Meer dan me lief is’

En het volgende insect dient zich aan. “Bij ons in de regio worden nu de uien gerooid. Dat wordt dus oppassen voor trips! Zo zijn wel al met al toch wel frequent aan het spuiten. Meer dan me lief is.”

Frequent beregenen

Qua droogte viel het tot nu toe wel mee, omdat de verdamping door de koude nachten nog meevalt. “Tot nu toe hebben we het met één haspel bij kunnen houden, maar het wordt wel droger. We zullen daarom frequenter moeten beregenen, ik denk nu om de 5 dagen. Daarbij komt dat de oppervlakte groter wordt, omdat we vanaf juli dubbel planten met 2 rassen – Manoko en Enduro (Takii) – voor oogstspreiding. Over 2 weken beginnen we in de kruiden ook met grotere ‘hoeken’ te planten, omdat we dan alweer richting de herfst gaan. Als we het met één haspel niet redden, huur ik er eentje bij, dat heb ik wel vaker gedaan.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin