Doorgaan naar artikel

‘Geen verwachte massale zetting bij paprika‘

Image premium

Het gewas van de Bentley bij De Tuindershoek in IJsselmuiden is erg opgeknapt na het einde van de periode met donker weer.

Paul Kaashoek: “Maar we kregen niet ineens een massale en explosieve zetting. Na twee weken donker weer, zonder zetting, had ik dat wel verwacht. Maar de zetting is erg onregelmatig.”De paprika’s die geoogst worden zijn grof. Het vruchtgewicht is even wat lager geweest, maar gaat toch weer richting 250 gram. De plantbelasting is begin week 25 nog vrij laag, rond de 30 stuks per vierkante meter. “Daar zullen er nog wel een paar bij komen, maar een plantbelasting van meer dan 40 stuks per vierkante meter is bij zo’n grof ras ook weer niet nodig. Anders raakt de plant zijn groei kwijt. Tegen de 40 vruchten vind ik wel voldoende.”

De productie is vrij constant geweest. Er ligt nog steeds een productie-achterstand ten opzichte van vorig jaar. “in de komende weken zal die achterstand eerder nog iets toenemen dan kleiner worden.”

Instraling wegschermen

Het gewas heeft geen last van de zonnige periode. Ondanks dat wordt regelmatig de felste instraling weggeschermd. “Omdat er vruchten bovenin hangen, zijn we toch geneigd om even een paar uurtjes te helpen. Tot nu toe hebben we nog geen problemen gehad met brandplekken.”

Er zit groei genoeg in het gewas. Dat betekent vrij veel toppen. Verder het vaste rondje met indraaien. “Maar ook in die donkere periode met weinig groei hebben we de stengels elke keer een heel klein slaagje gegeven. Je was toch bang dat het bovenste gezette vruchtje er uit zou vallen.”

Spint hardnekkig

Na een klein voornachtje van 18 graden Celsius gaat de nachttemperatuur naar 19 graden. Even voor zonop wordt de dagtemperatuur bereikt, die op 21 graden Celsius staat ingesteld. “We proberen de etmaaltemperatuur onder de 23 graden te houden. Per dag kijken we of de etmaaltemperatuur in die richting blijft zitten. Als die te hoog wordt, gaan we toch een graadje dieper zakken in de nacht.”

Met de watergift krijgen de planten midden op de dag drie keer de instraling aan water, bij een EC van 2,2. “dan is dat voldoende. Aan het begin en het eind van de dag is de EC wel iets hoger.”

Bij de plagen blijft luis goed onder controle. Een hoekje trips weet de Orius goed binnen de perken te houden. “Spint is wel vrij hardnekkig. Dat vraagt aandacht. We hebben het pas laat gekregen, dus zijn ook de roofmijten pas later gekomen. Die slaan daardoor niet zo aan. Daar hebben we best wat naloopwerk van.”

Bekijk meer

Delen

Image
Paul Kaashoek

paprikateler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin