‘Geen telen, maar tobben’

04-06 | |
Doelman
Bert Doelman courgetteteler
Foto: Ina van Hateren
Foto: Ina van Hateren

Het valt me op dat het nog zo rustig is in tuinbouwland. Of is dat de stilte voor de storm? Ik lees niet alles, maar mijns inziens is er toch veel meer aan de hand. Want laten we eerlijk zijn, de kosten voor energie, verpakkingen, kunstmest en dergelijke rijzen de pan uit. Of hebben we dit allemaal verleden jaar op voorraad genomen en voelen we die pijn nog niet? Hopen we met zijn allen dat met name de energieprijzen en de daaraan gerelateerde producten dit najaar gaan zakken?

Ik kan u wel vertellen, op ons bedrijf is het niet rustig. Alles is anders dan verleden jaar en zeker niet beter. We hebben 2 maanden later geplant dan normaal en daardoor de primeurprijzen gemist. Ik heb meer gekeken naar mijn gasmeter dan naar mijn gewas. Door het later planten is alle productie op een hoop gekomen, met de daarbij de bijbehorende lage prijzen. Vanwege die moeilijke afzet heb ik het eerste vak 5 weken eerder geruimd dan de planning. Dit is in het kort een verslag van de afgelopen maanden. Kortom, het is geen telen, maar tobben.

Ik heb meer naar de gasmeter dan naar het gewas gekeken

Teeltwissel nog meer gespreid uitvoeren

De komende maanden gaan we in tegenstelling tot verleden jaar de teeltwissel nog meer gespreid uitvoeren, zodat we continu met eenzelfde hoeveelheid gele courgette aan de markt blijven. Daarnaast hopen we op een hete herfst, letterlijk dan, zodat de ketel uit kan blijven en we toch een redelijke productie en een goede kwaliteit kunnen behalen.

Een bekend spreekwoord luidt ‘als het tij verloopt, moet men zijn bakens verzetten’. Op zich een wijze tekst, maar als je daar dagelijks mee bezig bent, word je er niet echt vrolijk van.

Meer over

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer