Doorgaan naar artikel

Geen strenge brexitregels groenten en fruit in ‘21

Geen nadere fytosanitaire inspecties nodig voor export naar Verenigd Koninkrijk. - Foto: Gerard Boonekamp

Geen nadere fytosanitaire inspecties nodig voor export naar Verenigd Koninkrijk. - Foto: Gerard Boonekamp

De Britse overheid stelt nieuwe douaneregels voor de invoer van goederen uit de Europese Unie (EU) uit.

Per april zouden meer inspecties aan de grens in het Verenigd Koninkrijk volgen voor onder meer groenten en fruit en zou extra papierwerk nodig zijn. Zo zouden fytosanitaire exportcertificaten nodig zijn voor uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk.

Uitstel tot 1 januari 2022

In een Britse verklaring wordt een uitstel tot 1 januari 2022 genoemd. Het uitstel geeft het huidige Nederlandse seizoen meer vrijheid om naar het Verenigd Koninkrijk uit te voeren. GroentenFruit Huis bevestigt in een eerste reactie het uitstel, dat ‘goed nieuws’ is voor Nederlandse teelt en handel.

Extra personeel en kosten

De Nederlandse keuringsdiensten hebben wel extra personeel aangetrokken voor de nieuwe eisen en daarvoor kosten gemaakt die mogelijk nu niet worden terugverdiend. Zo werd rekening gehouden met 50.000 fytosanitaire certificaten voor groenten en fruit.

Ook Nederlandse exporteurs hebben zich voorbereid op de aanscherping van exportregels die nu op het laatste moment worden uitgesteld.

Coronamaatregel

Volgens de Britse minister van brexitzaken, Michael Gove, leidt de coronapandemie tot een langere verstoring en is de impact van de crisis ‘dieper dan voorzien’. Daarnaast hadden bedrijven gevraagd om meer voorbereidingstijd.

Per 1 januari worden planten met een hoog risico al bij de grensposten geïnspecteerd. Pas vanaf 2022 wordt er ook fysiek gecontroleerd op levende dieren en planten met een laag risico

Beheer
WP Admin