Doorgaan naar artikel

‘Geen schot in Solaris ondanks zomer in mei’

Foto: Stan Verstegen

Foto: Stan Verstegen

“Volgende week oogsten we onze laatste venkel”, meldt Louis Hupkens in Neeritter. Hij plantte op 8, 22 en 31 maart en sneed de eerste op 12 mei.

De prijsvorming op ZON fruit & vegetables verliep zeker de eerste weken naar volle tevredenheid. “We hadden op ZON de primeur en zijn begonnen met prijzen tussen € 2,- en € 2,60 per kilo in de eerste 2 weken. Dat was natuurlijk super, daarna zakte het geleidelijk via € 1,70 en € 1,50 naar € 1. De laatste 2 à 3 weken is het veel minder florissant, met prijzen van rond 50 cent. Gisteren werd zelfs maar 30 cent betaald”, schetst Hupkens op 13 juni het prijsverloop. Als oorzaken van de goede prijsvorming in het begin van het seizoen noemt hij de wat tegenvallende productie en de kwaliteitsproblemen in Italië. “Dan is de Nederlandse venkel een goed alternatief.”

Niet ter plaatse zaaien

Met het stijgen van het aanbod in de markt zakten de prijzen, uiteindelijk tot het huidige bedenkelijke niveau. Hupkens gaat dan ook geen venkel ter plaatse zaaien. “Die teelt is goedkoper dan met planten, maar voor personeel betaal je toch snel € 14 à 15 per uur. Als ze dan 50 kilo per uur schonen tegen 30 tot 50 cent per kilo, dan ben je aan het telen om je personeelskosten te betalen. Om er zelf nog wat aan te kunnen verdienen moet je toch 70 tot 80 cent kunnen beuren.”

‘Op een gegeven moment ben je eigenlijk net wat te laat met oogsten’

Beregenen tegen schot

Zeker in het begin van het seizoen was de kwaliteit prima, maar door het aanhoudende warme weer groeiden de plantingen toch snel naar elkaar toe. “Zoiets kun je niet plannen. Op een gegeven moment ben je eigenlijk net wat te laat met oogsten. Dan krijg je toch wat meer rotte en gescheurde knollen. We hebben wel beregend om de kwaliteit zo goed mogelijk te behouden en om schot te voorkomen.

Zomer in mei

Solaris is onder zomerse omstandigheden gevoelig voor schot en die omstandigheden hadden we nu in mei al. Toch hebben we niets hoeven weggooien vanwege schotvorming, dat zijn we op deze manier dus voorgebleven.” De geleverde sorteringen waren 80-100 en vooral 100-120.

Alleen onkruid

Na het verwijderen van het vliesdoek werd geschoffeld tegen het onkruid dat voor het planten bestreden was met 1 liter Stomp plus 100 cc Centium per hectare. Het doek werd 2 weken voor de oogst verwijderd. “Verder hebben we aan gewasbescherming niets gedaan. Venkel is een schoon product, zeker in de vroege teelt.”

Auteur: Stan Verstegen

Beheer
WP Admin