Doorgaan naar artikel

Geen naheffing grond voor glastuinbouw Deurne

Foto: Jan Willem Schouten premium

Foto: Jan Willem Schouten

De gemeente Deurne hoeft voor landbouwgrond die ze kocht voor glastuinbouw geen naheffing te betalen.

De langslepende zaak betreft een grondtransactie tussen een boer en gemeente Deurne voor een te ontwikkelen glastuinbouwgebied. De transactie was in 2007 voor € 6 per meter, met een clausule voor nabetaling als de grond werd doorverkocht tegen hogere waarde. Het glastuinbouwgebied is er nooit gekomen, maar de gemeente heeft de grond geruild. De boer die de grond verkocht aan de gemeente voor € 6 per meter stelt dat de grondruil inhield dat zijn grond voor een hogere waarde is geruild. Daarmee zou de nabetalingsafspraak ook in werking treden.

Parket bij de Hoge Raad

De oud-grondeigenaar eiste een nabetaling van € 255.755 plus de kosten voor deskundigenonderzoek. In hoger beroep werd de oud-grondeigenaar in het gelijk gesteld, maar het Parket bij de Hoge Raad vindt die uitspraak nu niet houdbaar.

De rechter in hoger beroep had te veel waarde gehecht aan deskundigen door te stellen dat tuinbouw mogelijk was op de geruilde percelen. Het Parket van de Hoge Raad vindt dat geen basis om de waardeverschillen tussen de gronden te bepalen en daarom de gemeente een nabetaling te laten verrichten.

Bekijk meer

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin