Doorgaan naar artikel

Geen inkoopbundeling Nederlandse groenten en fruit Aldi en AH

Bij de inkoop van Nederlandse groenten en fruit hebben Aldi en Albert Heijn eigen inkoop en daarmee een andere strategie dan Jumbo, die met Edeka inkoopt. Toch wordt naar schaalvergroting gezocht.

Het vergroten van de inkoopkracht bij groenten en fruit lijkt ook bij Aldi Nederland op de agenda te staan. Met de internationale tak van Aldi Nord wordt al samen ingekocht. “Tot op zekere hoogte geldt dat ook voor groente en fruit. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen lokale producten die elk land zelf inkoopt en internationale producten die geïmporteerd worden. Hoe zich dit op korte termijn gaat uitwijzen, daar kunnen we op dit moment geen antwoord op geven”, zegt een Aldi-woordvoerder.

Albert Heijn verhoogde haar inkoopkracht voor groenten en fruit recent al door de inkoop voor winkels in Nederland en België samen te voegen. Albert Heijn zit daarnaast in inkoopcoöperatie AMS met anders internationale supermarkten, maar koopt daar geen Nederlandse groenten en fruit in, laat de afzetorganisatie weten. “AH neemt af van 1200 telers en boeren in het Beter voor Natuur & Boer – programma.”

Verantwoorde inkoop

De inkooporganisatie AMS is gevestigd in Amsterdam en geeft op haar website volop voorbeelden van gezamenlijke groenten- en fruitinkoop door samenwerkende internationale supermarkten; vooral citrus en druiven. AMS noemt dit verantwoorde inkoop (sourcing), waarbij ook de belangen en winstgevendheid van leveranciers beschermd blijft, aldus AMS.

Hoe groot de inkoopvoordelen worden voor Jumbo door gezamenlijk in te kopen met de Duitse gigant Edeka is niet duidelijk. Een groot inkoopvoordeel van Jumbo is een concurrentievoordeel dat andere ketens mogelijk zullen willen volgen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin