Doorgaan naar artikel

‘Geen gekke spruitenprijzen gezien de kilo’s’

“Het is hier best wel vochtig”, grapt Kasper Kleijwegt in Mijnsheerenland (Z.-H.) over de toestand van zijn percelen.

“Sinds de start begin september hebben we de helft van ons areaal geoogst”, zegt hij op 6 december. “De gewasstand is goed, de kwaliteit valt me nog niet tegen. De stand is nou ook weer niet zo dat ze veel vorst kunnen verdragen. Op een paar percelen zie je wel wat schade, maar over het geheel is de kwaliteit goed, ondanks wat sneeuw en 6 graden vorst. Gelukkig zonder gure oosten wind.” Het momenteel te oogsten ras is Gigantus.

Nog iets groei

Voor de dagen na 6 december worden iets hogere temperaturen voorspeld. “Misschien groeien er dan nog wat kilo’s bij, want nu zitten we net boven de 20 ton per hectare, maar veel zal er natuurlijk niet meer bijkomen. Als ik kijk hoe dit seizoen verlopen is, dan ben ik wel tevreden met de geoogste kilo’s.”

Momenteel liggen de prijzen op 75 cent voor de A’tjes en net onder de euro voor de B’tjes

Verschil tussen A en B

Ook iets van dit seizoen, de verhouding tussen de A- en B-sortering. “We oogsten meer fijne A’tjes en de prijs daarvoor is nu zo’n 25 cent per kilo lager dan de B’tjes. Gekoppeld aan minder kilo’s gaat dat dan dubbel op. Momenteel liggen de prijzen op 75 cent voor de A’tjes en net onder de euro voor de B’tjes. Gezien de gemiddelde productie is dat geen gekke prijs en het zou ook niet vreemd zijn als die nog wat stijgt. De planten groeien nu nagenoeg niet meer en de rassen die normaliter veel kilo’s geven zijn al geoogst. Zouden we wel 30 ton van een hectare halen, dan is de prijs voor de B’tjes automatisch lager dan nu, zo werkt dat nu eenmaal. Maar uiteindelijk gaat het om het eindsaldo.”

Meer fijne spruiten

Kleijwegt merkt al een toename van de vraag nu kerst in aantocht is. “Als de vorst niet te veel roet in het eten gooit, ziet het er wel gunstig uit. Wel zal ná de kerst het aandeel fijne spruiten alleen maar groter worden, als ik zo naar onze gewassen kijk.”

Auteur: Stan Verstegen

Share this

Afbeelding
Kasper Kleijwegt

spruitkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin