Doorgaan naar artikel

‘Geen folie meer na vernieuwing schermdoek’

Foto: Roel Dijkstra premium

Foto: Roel Dijkstra

Op 27 en 28 december is bij Arthur van Geest in Tinte het ras Proloog geplant.

“Ze waren wel wat groot, maar het was een mooie plant.” Inmiddels is het gewas gekopt en op 2 ranken gezet. In week 4 is hij bezig om de ranken vast te zetten. Verder worden onderin diefjes weggehaald en vruchtjes die op de verkeerde plek zitten.

De eerste goede vrucht is een klein sigaartje en de tweede bloeit. In totaal worden er 4 stamvruchten aangehouden. Begin week 5 hoopt hij de eerste komkommers te kunnen snijden. “Het ligt eraan wat het weer gaat doen, en hoe de tweede vrucht er dan bij hangt, maar het zal waarschijnlijk wel een 35‘er worden.”

Ranken vastzetten na het koppen van de plant. - Foto: Roel Dijkstra

Ranken vastzetten na het koppen van de plant. – Foto: Roel Dijkstra

Zonniger weer

Ondanks dat het gewas niet echt veel nadeel heeft ondervonden van de donkere periode, is Van Geest blij met de omslag naar heldere weersomstandigheden. “De afgelopen zonnige dagen hebben een hoop goed gedaan.” Hij houdt overdag een temperatuur aan van 19,5 tot 20 graden. Midden op de dag mag dat nog even 21 graden worden. Met mooi weer wordt de etmaaltemperatuur met 0,3 graad opgetrokken.

Rond deze periode is het CO2-gebruik nog gering. De CO2-dosering staat ingesteld op een niveau van 475 ppm, plus een verhoging van 75 ppm op licht. “Dat is wel zuivere CO2. We gaan pas met de wkk doseren als de luchtramen weer open gaan. Maar dat zal voorlopig nog wel niet gebeuren.”

Nieuw schermdoek

Er wordt dit jaar geen vast foliescherm meer gebruikt, zoals voorgaande jaren. “We hebben een nieuw enkel schermdoek laten installeren. Dat is mooi helder. Het oude doek was 6 jaar oud. Toen was het wel prettig als het snel open kon, dankzij het folie eronder.”

In de huidige situatie ziet hij te weinig voordelen van een vast folie als extra scherm, gezien de gemiddeld zachtere winters. “Het bespaart wel wat, maar het wordt onder folie ook snel vochtig in de kas. Alleen voor de uitgroei van het blad zou het nog even voordeel geven, of als je onverwacht toch een periode strenge vorst krijgt.”

Het schermdoek gaat standaard bij 12 graden buitentemperatuur open als het geheel bewolkt is. Bij 250 Watt instraling mag het al rond het vriespunt open. Bij tussenliggende hoeveelheden instraling gaat het schermdoek bij daarmee evenredige tussenliggende buitentemperaturen open. Tijdens een sneeuwdag in week 4 blijft het scherm de hele dag dicht.

Aardig verdamping

Tot de bloei is om de andere dag water gegeven. Daarna is de druppelhoeveelheid langzaam omhoog gegaan. “Met zo’n zonnige dag van begin week 4, waarbij toch ook aardig buis nodig was, zie je dat de plant toch al weer aardig verdamping heeft. Dan gebeurt er weer wat.”

Aan plagen is er tot nu toe nog niets te zien. De teelt is biologisch gestart. Preventief zijn er zakjes met swirskii uitgehangen.

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Delen

Image
Arthur van Geest

komkommerteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin