Doorgaan naar artikel

‘Gebroken beloftes uit het regeerakkoord’

Foto: Ruud Ploeg

Foto: Ruud Ploeg

Jonge boeren moeten geld voor bedrijfsovername delen met vissers.

Youp van ’t Hek zei het al: “Van Duitsers heb je pas gewonnen als ze met de bus de stad uit zijn.” Dit gaat natuurlijk over voetbal. Duitsers strijden tot het laatste fluitsignaal. Zij scoren – althans dat is de heersende opvatting – ook vaker in blessuretijd.

De beeldspraak komt op bij het debat in de Tweede Kamer over pulsvisserij. Geld toegezegd aan jonge boeren gaat nu deels ook naar jonge vissers. Het is niet de eerste keer dat subsidiepotten gaandeweg andere bestemmingen krijgen. Ofwel, je bent pas zeker als de euro’s daadwerkelijk op de rekening staan. Als het laatste fluitsignaal heeft geklonken.

Lees verder onder de foto

Minister Schouten haalt bakzeil in de discussie rond pulsvisserij. Geld dat in het regeerakoord bestemd was voor jonge boeren gaat nu ook deels naar vissers. - Foto: Ruud Ploeg

Minister Schouten haalt bakzeil in de discussie rond pulsvisserij. Geld dat in het regeerakoord bestemd was voor jonge boeren gaat nu ook deels naar vissers. – Foto: Ruud Ploeg

Subsidie ook naar jonge vissers

Waar gaat het hier om? Nederland heeft in Brussel geen vrienden gemaakt met de pulsvisserij. Zonder in details te treden: de techniek is zeer efficiënt, veel duurzamer ook dan de traditionele sleepnetmethode. Nederland kreeg Brusselse toestemming voor ‘wetenschappelijk’ onderzoek, maar gaf veel te veel vergunningen af. Andere EU-landen zien deze pulsvisserij nu als oneerlijke concurrentie. Een verbod is onafwendbaar.

Minister Schouten is gevoelig voor de noodkreten uit de visserij

En nu heeft minister Carola Schouten mot met de vissers. Zij mag het vuile werk opknappen dat haar voorgangers nalieten.. De vissers roepen dat het toekomstperspectief wegvalt. Op de visserij-opleidingen melden zich nog maar nauwelijks nieuwe leerlingen.

Schouten is daar gevoelig voor. Op het departement aan de Bezuidenhoutseweg wijst iemand op het potje van € 75 miljoen uit het regeerakkoord, bestemd voor jonge boeren en tuinders. € 11 miljoen daarvan gaat naar begeleiding bij bedrijfsovername. De regeling zou ook voor jonge vissers kunnen gelden…

NAJK is terecht ontdaan

Schouten verrast er de Kamer mee. Zij maakt meteen duidelijk dat er niet méér geld komt. Ronduit ontdaan is het NAJK. Terecht ook. De jonge boerenorganisatie was nauw betrokken bij de totstandkoming van de regeling en hoort nu dat een andere beroepsgroep profiteert. Het is gissen hoeveel geld voor de boeren resteert.

Van de € 200 miljoen voor de warme sanering voor de varkenshouderij bleef uiteindelijk € 120 miljoen over

De varkenshouderij kan meepraten over gebroken beloftes uit het regeerakkoord. € 200 miljoen werd er gereserveerd voor een warme sanering. Maar al snel werd duidelijk dat € 20 miljoen naar pluimvee en geiten en € 8 miljoen naar nertsen gaat. Ook bedragen de uitvoeringskosten € 12 miljoen. Van de overgebeven € 160 miljoen gaat bovendien € 40 miljoen naar ontwikkeling van nieuwe stalsystemen om geuroverlast en uitstoot van fijn stof te beperken.

Terug naar het voetbal. Zolang de wedstrijd nog gaande is, is niks zeker. In het voetbal kun je puntverlies nog met inzet rechtvaardigen. Dat is in de Haagse politieke arena ingewikkelder. Op het Binnenhof geldt de gunfactor.

Beheer
WP Admin