Doorgaan naar artikel

Geblokkeerde vrachtwagens AGF opnieuw de weg op

Ketens van AGF proberen geblokkeerde partijen toch uit te leveren aan supermarkten. Aansprakelijkheid is nog geen discussiepunt.

Vrachtwagens met verse groente en fruit die maandag distributiecentra niet konden bereiken door boerenprotesten, worden zoveel mogelijk dinsdag 5 juli alsnog de weg op gestuurd. Dat leidt nog niet tot grote verliezen, zo lijkt uit een rondgang op te maken.

De daghandel voor groente en fruit is dinsdag 5 juli niet overvoerd met product dat niet in de directe levering kon worden uitgevoerd naar supermarkten. De geveilde volumes hebben meestal geen bestemming in de supermarkten. Soms hebben afnemers op de dagmarkt er toch last van. Zoals groentesnijderij De Bie in Nieuwegein, die ook geblokkeerd was door acties bij het naastgelegen distributiecentrum van Jumbo. Het bedrijf wil niet reageren op vragen wat het voor schade oplevert. Dinsdagmorgen werd de blokkade in Nieuwegein opgeruimd.

Ook bij andere winkelketens is de blokkade voelbaar. Lidl meldt dat 200 winkels minder versproducten krijgen aangeleverd. Leverancier Harvest House kon nog niet reageren.

The Greenery: het heeft impact

Grote afzetorganisaties hebben vaak directe lijnen met klanten uit de retail. Zoals The Greenery met Jumbo. “Het heeft zeker impact, maar met nauw contact met onze klanten komen we er nog goed uit. Vandaag proberen we nog leveringen uit te doen die gisteren de dc’s niet bereikten. Of partijen moeten worden afgeschreven, is nog te vroeg om te zeggen. Dat risico zullen we samen met onze afnemers moeten dragen”, stelt een woordvoerder van The Greenery. Het verleggen van de leveringen via andere vrije distributiecentra is geen optie. De vervolgtransporten sluiten vaak nauw aan. “We moeten echt op die plek lossen.”

Zorgen kwetsbaar product

Ook Tolpoort Vegetables zag gisteren vrachtwagens geladen terugkeren op het platform in Hoogkarspel. Dinsdagmorgen 5 juli waren die dc’s nog steeds onbereikbaar. Naast bewaarproducten als bloemkool en broccoli, is ook het kwetsbaardere witlof betrokken in leveranties. “We zien nu voor een deel van de productie een kleine vertraging. Ik kan niet voorspellen of dat tot verlies gaat leiden. Hier is opslag genoeg en veruit het grootste gedeelte van de productie wordt ook gewoon afgeleverd. We houden nauw contact met onze klanten”, zo laat Tolpoort Vegetables weten.

Niet alle afzetorganisaties worden even hard geraakt door de blokkades. Zo meldt Growers United (voorheen DOOR) dat haar product vooral via service providers bij de retail komt. Voor wat betreft de Nederlandse stromen raakt dat haar telers daardoor minder.

Zorgen derving

Ook het zachtfruitseizoen is op stoom in Nederland. Een teler van bramen en frambozen levert direct aan Nederlandse supermarkten. Hij laat weten dat zijn leveranties gewoon doorgaan, maar zorgen zijn er wel. “Ik vraag me af hoe dit gaat als ik een telefoontje krijg dat ik niet kan leveren. Ik sta achter de boeren, maar vraag me af of ze beseffen dat ze nu vooral andere bedrijven raken met versproduct.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin