Doorgaan naar artikel

‘Gat tussen bedekt en onbedekt’

Foto: Stan Verstegen

Foto: Stan Verstegen

“De eerste oogst van begin juni was van goede kwaliteit”, meldt Rudy Croket in Bornem over zijn venkel half juni.

Door de vorst in mei, de warmte daarna en de chronische droogte ontstond in de latere plantingen met Solaris schotvorming. “Dat zijn de omstandigheden voor schot als je lange dagen met veel uren licht en hoge temperaturen hebt. Er is hier ook zo’n 50% minder neerslag gevallen dan gemiddeld.”

Noodgedwongen water via druppelslangen

Croket kan water geven via druppelslangen. “Maar het microklimaat is toch anders als het van nature regent. Dan heb je groeizamer weer.” De keuze voor een druppelslang per twee rijen is noodgedwongen. “We hebben hier zeer ijzerrijk water. Dat is ongeschikt om te beregenen. Met druppelslangen kunnen we water geven, maar de slangen kunnen we slechts eenmalig gebruiken. Na vier of vijf keer water geven, beginnen de gaatjes al te verstoppen. Het zijn goedkope slangen en die kosten moeten we gewoon maken om kwaliteit te kunnen leveren. Je krijgt ook geen water tussen de schubben. Dat voorkomt bacterievorming. Iemand haalt ze op en verwerkt ze weer, daar hebben wij geen kosten aan.”

Groeiremming door vorst

De oogst van de plantingen die onder doek zaten, loopt nog zo’n tien dagen, dan volgt de overgang naar de onbedekte plantingen. “Dat is een jaarlijks probleem, maar dit jaar zeker door de strenge nachtvorst die de planten hebben gehad. De onbedekte teelten hebben daardoor een groeiremming opgelopen. Er gaat een gat vallen tussen de oogst van de bedekte en onbedekte plantingen.”

Bijbemesten niet nodig

Omdat er door de hoge temperaturen en het water veel stikstof mineraliseert, zijn bijbemestingen niet nodig geweest. “Er zit steeds 100 tot 120 eenheden stikstof in de bodem. Dat is voor venkel genoeg.” De Actisol bestreed het onkruid prima en tegen insecten waren geen bespuitingen nodig. “Wij doen eigenlijk nooit iets tegen insecten. Nee, ook trips is hier geen probleem. Wij telen wel prei, maar hier in de omgeving staat verder weinig prei. Ik zie er in venkel ook geen schade van.”

Ruim voldoende vraag

Over de afzet is Croket zeer te spreken. “Een deel gaat op contract, voornamelijk naar de Belgische retail, en een deel gaat via de vrije handel. Er is momenteel ruim voldoende vraag naar venkel, dus de afzet verloopt vlot. We ontvangen mooie prijzen van zo’n 60 cent per stuk.”

Auteur: Stan Verstegen

Beheer
WP Admin