Gat tussen aanbod en vraag bladgewassen blijft nog even

17-09-2015 | Laatste update op 13-09 | |
Gat tussen aanbod en vraag bladgewassen blijft nog even

De briefjes in de AH-groenteschappen met de mededeling dat er een tijdelijk tekort is aan spinazie, ijsbergsla en andijvie, slaan op een probleem dat niet alleen AH treft.

Een handelaar schat in dat de aanvoer van spinazie in de afgelopen twee weken teruggevallen is tot slechts een kwart van het normale aanbod, in de meeste gevallen als gevolg van aanhoudend overvloedige regen. Spinazie kan daar slecht tegen. Pas nu komt de oogst van spinazie weer mondjesmaat op gang en dan alleen op hogere gelegen land, melden telers in Noord- en Zuidwest-Nederland. “Je moet echt om de slechte stukken heen rijden. Bovendien heeft het de afgelopen tijd alle dagen geregend, dat is ook niet goed.” De regen verhinderde bovendien dat gezaaid kon worden. Dat laatste speelt in het bijzonder op kleigrond.

Peperdure spinazie

Spinazie is overwegend een contractproduct met seizoensprijzen. Het beetje spinazie op de vrije markt is peperduur, weet een handelaar, met kiloprijzen die door de €2 gaan. De verwachting is dat bij ‘normaal’ weer de beschikbaarheid nog zeker twee weken nijpend zal blijven. Nederlandse spinazie wordt normaliter tot eind oktober/begin november aangeboden, waarna overgestapt wordt naar spinazie uit Zuid-Europa.

Regen en langere groeiduur

Gerard Kouwenberg uit Beek en Donk teelt ijsbergsla en andijvie in Beek en Donk. Hij heeft de indruk dat voor deze gewassen de situatie op het veld in vergelijking met vorige week wat minder nijpend is, Vrije andijvie deed vorige week tot een euro per kilo, dat is nu terug naar 50 cent. Het lagere aanbod Nederlandse ijsbergsla is volgens hem behalve vanwege de regen, ook een gevolg van de langere groeiduur in vergelijking met een maand geleden. “Door het warme weer, was de sla in vijf, zes weken klaar, we zijn nu weer terug naar een teelt van zeven weken.

Hij noemt voor ijsbergsla een dagprijs van zo’n 65 cent per kilo, voor Zuid-Europese afnemers. “In die regio is het ook te nat geweest. Zelfs de Zwitsers zijn op zoek, het toegestane contingent voor de invoer van bladgewassen is er verhoogd.”

Tijdelijk geen bladgewassen bij AH. Foto: Ton van der Scheer

Stallen
Joost Stallen redacteur vollegrondsgroenteteelt


Beheer