Doorgaan naar artikel

Gasprijsplafond EU hangt nog boven markt

Een Europees plafond aan de inkoopprijs voor importgas lijkt nog niet van de baan. Nederland en ook de glastuinbouw zijn tegen.

Vrijdag 30 september komen de ministers van energie van de EU-lidstaten bijeen. Ze bespreken dan de voorstellen van de Europese Commissie om de energiecrisis te beteugelen. Een gasprijsplafond voor gasimport van buiten de unie dat eerder in de week was gelegd, is in die voorstellen niet meer opgenomen. Wellicht is zo’n plafond nog niet helemaal van de baan. Iets meer dan de helft van de lidstaten vraagt juist om zo’n plafond.

De Commissie wijst in een woensdag uitgelekt rapport echter ook op gevaren voor de leveringszekerheid. Als immers elders wél meer dan het Europees maximum wordt geboden voor gas, dan verlegt het aanbod zich naar die landen. Dat kan bijvoorbeeld Azië zijn, dat ook in 2021 al harder aan LNG trok dan Europa.

‘Iedereen zal naar maximum kruipen’

Het is mede daarom dat Nederland en Duitsland binnen de EU tegen zo’n plafond zijn. Ook de Nederlandse glastuinbouw vindt het geen goed idee.

“Welke deskundige ik ook spreek: ze zijn allemaal tegen”, zegt Alexander Formsma, energiedeskundige bij Glastuinbouw Nederland deze week tegen het Vakblad voor de Bloemisterij. “De gasmarkt gaat hand in hand met de elektriciteitsmarkt. Als je een maximum op de gasprijs zet, dan haal je de marktwerking eruit. Stel dat je de gasprijs begrenst op € 1, dan gaat iedereen op dat maximum zitten. Dan heb je nog jarenlang een gasprijs die zo hoog blijft. Op lange termijn blijven we dan problemen houden.”

Liever verruiming borgstelling tuinbouw

Als steunmaatregel voor het bedrijfsleven ziet Formsma meer in borgstelling. “De glastuinbouw zou gebaat zijn bij een verruiming van de borgstelling voor de tuinbouw, zodat de banken meer kunnen financieren. Dat geeft bedrijven meer financiële ruimte. Het zou bedrijven ook kunnen helpen om nieuwe energiecontracten te sluiten. Ik hoor dat dat steeds moeilijker wordt, zowel voor de korte als voor de lange termijn.”

Ook pleit Formsma ervoor om de Nederlandse productie op te schalen tot de veiligheidsgrenzen die het Staatstoezicht op de Mijnen (SOdM) hanteert. “En speculanten die zelf geen gas nodig hebben maar er alleen in handelen, moeten worden geweerd van de gasmarkt.”

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin