Gascrisis zorgt voor 10% minder Nederlandse groente

15-11 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Met name in het eerste kwartaal van 2023 zal er fors minder Nederlandse groente komen. Rabobank verwacht in heel 2023 een productiedaling tot wel 10%.

Dat schrijft de bank dinsdag 15 november in een sectorupdate. De hoge energieprijzen zorgen ervoor dat de productie in het nieuwe jaar 1 tot 3 maanden later op gang komt.

Echt herfstweer maakt einde aan milde gasprijzen

Even leek er wat ruimte te komen op de gasmarkt. Echter, nu er eindelijk echt herfstweer wordt voorspeld, is het gedaan met de milde gasprijzen. Vooral de kortetermijnprijzen reageren nogal heftig op de weersverwachting. Nu het eerste koude weekend van dit najaar eraan komt, is het daggas ineens weer € 1,20 per kuub. Nog maar krap twee weken geleden was dat de helft.

Ook gas vastleggen voor het eerste kwartaal van 2023, als in de glasgroenteteelt normaal gesproken de jonge plantjes de kas in komen en de teler de gaskraan open moet draaien, is met een prijs van € 1,31 per kuub weer zo’n 15% duurder dan afgelopen vrijdag. Toen bereikte die notering met € 1,13 na tien weken gestage daling haar laagste punt.

Stemmingsbarometer naar een onvoldoende

Rabobank ziet nu al een daling van de stemmingsbarometer in de tuinbouw. Die gaat van nog een 6+ in het derde kwartaal naar een 5,5 in dit laatste kwartaal van 2022. Met name de teelt van tomaat en komkommer zal een gevoelige productiedaling te zien geven, meent de bank. Dit komt door het achterwege blijven van belichte winterteelt en het naar achteren schuiven van de onbelichte teelt.

De verwachting is niet dat de stijgende gasprijs nog eens zo sterk zal pieken als vorige winter of in augustus. Toen was heel Europa zijn gasopslagen aan het vullen. Niet alleen verbruikt de glastuinbouw dit jaar al 25% minder energie. Ook andere bedrijven en huishoudens staan in de besparingsmodus, wat de vraag in toom houdt.

Geen snelle groei aanbod Zuid-Europa

Op de markt voor groente ziet Rabobank maar zeer beperkt mogelijkheden voor een snelle groei van het buitenlands aanbod. “Daarvoor zijn de mogelijkheden bij buitenlandse telers te beperkt en moet er voor hen ook meer duidelijk zijn over de lange termijn gevolgen”, aldus de analisten.

“Wel zijn er deze winter meer Spaanse tomaten te verwachten. Dat gaat daar ten koste van het areaal courgette, aubergine en meloen. Door water- en personeelsgebrek kan de teelt van vruchtgroenten ook in Zuid-Europa en Marokko niet grootschalig worden uitgebreid.”

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur
Meer over

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer