Doorgaan naar artikel

‘Gas te duur om nog langer door te telen’

Bij Arthur van Geest in Tinte worden de laatste komkommers geoogst.

Voor de tijd van het jaar is de kwaliteit van de komkommers nog redelijk, al wordt de kleur uiteraard wel wat lichter en neemt het percentage krommere vruchten toe. Halverwege week 43 wordt de ene locatie geruimd, bijna een week later volgt de naastgelegen kas. “Met deze gasprijzen wordt het te duur om nog langer door te gaan.” Een strop is dat de verwachte aardwarmte pas veel later zal komen, vanwege problemen met de bronpijp.

Buistemperatuur begrensd

Er wordt veel geschermd, om energie te besparen. Tussen ongeveer 23.00 uur en 8.00 uur gaat het scherm de laatste weken helemaal dicht. Van 8.00 uur tot 11.00 uur wordt er meestal nog wel een kiertje getrokken.

De temperatuur is op een normaal niveau gehouden, met een voornacht van 19 graden Celsius en een nanacht die daar een half graadje boven ligt. Overdag wordt 20,5 graden aangehouden. “De rest moet de zon doen, als die er is.” De buistemperatuur is er grotendeels uitgehaald. “Die is nu begrensd op maximaal 50 graden Celsius.”

Virusplanten gevonden

Qua plagen zit er op één tuin een plek met beetje witte vlieg. “Dat vraagt de laatste tijd meer aandacht. Pleksgewijs hebben we daar gecorrigeerd met biologische middelen, die de luizen bijvoorbeeld vastplakken. Dat heeft redelijk geholpen.”

Op het laatste zijn nog een paar planten met het CABY-virus gevonden. “Je hoopte dat het hier langer zou wegblijven, omdat we wat geïsoleerder zitten en met minder komkommerbedrijven. Maar de luizen die hier rondvliegen, hebben het toch ook bij zich. Dan weet je dat de luisbestrijding volgend jaar lastig gaat worden.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Arthur van Geest

komkommerteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin