Doorgaan naar artikel

Garantieregeling aardwarmte goed voor 4 putten

Het gebruik van een 'verzekering' op de opbrengst van een aardwarmtebron is in de tuinbouw teruggelopen. Foto: Harry Stijger. premium

Het gebruik van een 'verzekering' op de opbrengst van een aardwarmtebron is in de tuinbouw teruggelopen. Foto: Harry Stijger.

De nieuwe garantieregeling aardwarmte biedt verzekering tegen tegenvallende boringen voor gemiddeld vier standaard aardwarmteprojecten.

Doublet

Dat blijkt uit de openstelling van de regeling in de Staatscourant. Met € 44,2 miljoen als budget is er ruimte voor een garantstelling op vier projecten met één doublet. Elke aardwarmteproject heeft een put waaruit warm water wordt opgepompt en een injectieput om afgekoeld water terug te pompen. Dat wordt een doublet genoemd.

De regeling gaat opnieuw open na 1 mei tegen dezelfde voorwaarden als de regeling die recent is verlopen. Deze kende ook een budget van € 44,2. Het budget was in 2021 verlaagd van € 66,6 miljoen. De regeling staat bekend als RNES aardwarmte.

Klein risico

Het gebruik van de garantieregeling is teruggelopen, omdat in glastuinbouwgebieden steeds vaker in de buurt van bestaande aardwarmteputten wordt geboord. Het risico dat de bodemlaag te weinig warmte oplevert, is daardoor klein. Steeds vaker kiezen projecten ervoor de premie voor de regeling uit te sparen.

De subsidieontvanger betaalt voorafgaand aan de start van het aardwarmteproject een premie van 7 procent van het maximale subsidiebedrag. Als de uitkering bij tegenvallende boring is afgestemd boven de € 8.500.000, dan bedraagt de premie € 505.750.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin