Doorgaan naar artikel

‘Andere bedrijven telen tomaten, wij cannabis’

Fyta premium

De wietproef start in 2024. Fyta wil toestemming voor versnelling. - Foto: ANP

Cannabisteler Fyta in Waalwijk wil in april coffeeshops beleveren in Breda en Tilburg. Zij zijn met klimaatcellen klaar voor de wietproef.

De wietproef zelf is uitgesteld, waarbij tien teeltbedrijven coffeeshops gaan beleveren onder strenge voorwaarden van de overheid. Veel bedrijven hebben moeite met vergunningverlening of het afsluiten van een bankrekening. De start is voorzien in 2024.

Fyta is wel al klaar, omdat het bedrijf een verleden heeft als cannabisleverancier voor medicinaal gebruik. Op last van de rechtbank moest het bedrijf in 2021 stoppen met productie in 2021, omdat alleen het bedrijf Bedrocan toestemming heeft in Nederland. Fyta beleverde een Duitse afnemer van medicinale cannabis. Dat is een ander kanaal dan de coffeeshops voor recreatief gebruik.

Fyta in productie in 43 cellen

Fyta is al in productie in 43 klimaatcellen, stelt het bedrijf in de Volkskrant. Het bedrijf is aangepast aan bijvoorbeeld eisen voor een beveiligde opslag, maar ook registratie van alle uitval, afval en uitlevering. Met het ministerie van Volksgezondheid en het ministerie van Veiligheid en Justitie praat Fyta over een versnelde regionale start van de proef. Zo’n versnelde proef bij één bedrijf kan helpen de keten en het afgesproken systeem te testen, stelt directeur Fred van de Wiel.

Voorraad vernietigen

Als de toestemming uitblijft, moet Fyta voorraad vernietigen. Fred van de Wiel, directeur van Fyta signaleert dat bij het ministerie van Veiligheid en Justitie nog twijfel heerst. “Die zijn nog steeds gewend om wiet en hasj met criminaliteit te verbinden. Daar moeten we een keer vanaf. In veel andere landen is cannabis al helemaal legaal. Ook Duitsland wil het gaan legaliseren. Cannabis is niet eng. De één teelt tomaten, de ander snijbonen. En wij telen cannabis. Daar is helemaal niets engs aan.”

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin