Doorgaan naar artikel

Fusie REO-Hoogstraten verbindt Nederland en Frankrijk

Agrotopia is de grootste dakkas van Europa, bovenop de kistenloods van veiling REO. - Foto: REO

Agrotopia is de grootste dakkas van Europa, bovenop de kistenloods van veiling REO. - Foto: REO

Een mogelijk samengaan tussen de Belgische veilingen REO en Hoogstraten zou ook Frankrijk en Nederland verbinden.

Dat zegt directeur van REO-veiling Paul Demyttenaere naar aanleiding van de fusiegesprekken die starten tussen REO en Hoogstraten. REO verkoopt een kwart van haar producten in Nederland en evenveel in Frankrijk. REO heeft de productie in Frankrijk en beschouwt dat ook als haar thuismarkt. Hoogstraten heeft Nederland als thuismarkt met leden van de voormalige veiling Zundert. Demyttenaere: “We hebben samen Franse, Nederlandse en Belgische productie en dat zijn onze thuismarkten. We keken als REO al naar Nederland. Als ik naar Hoogstraten kijk, zijn ze heel sterk gericht op België en Nederland. Als je die verbindt en je ziet de zware logistieke as die Hoogstraten op de grens met Nederland heeft en REO op de grens met Frankrijk, dan zitten we in het hart van Europa.”

Marktleiderschap wijzigt niet

De REO Veiling boekte in 2021 een productomzet van € 219 miljoen met 800 telers. Coöperatie Hoogstraten boekte in 2021 een productomzet van € 302 miljoen met 200 telers. Een samengaan zou in het Belgische marktleiderschap in de belangrijkste producten niet snel iets veranderen. Demyttenaere: “Hoogstraten was al de grootse in aardbeien en wordt daarmee versterkt bij een samengaan. Wij waren de grootste in prei en ook dat blijft zo, maar voor ons is het niet zo belangrijk wie de marktleider is.” Voor tomaten komt de gezamenlijke omzet op iets meer dan € 170 miljoen. Demyttenaere: “We zijn daarmee een aardige partij, maar er zijn partijen in Nederland waar we in schaal nog steeds niet tegenop kunnen.”

Samenwerking afzet

BelOrta laat weten dat met haar 100 Nederlandse leden en afzet in Frankrijk de focus ook op deze 3 landen ligt. De grootste Belgische veiling laat in een reactie op het voorgenomen samengaan weten dit toe te juichen, ‘als het helpt de referentieprijs te verbeteren voor de telers’. BelOrta verwacht te blijven samenwerken zoals nu ook al het geval is binnen koepel LAVA.

Over samenwerking met andere veilingen bij simultaanveilen, zegt Demyttenaere dat het naïef zou zijn om “dat opzij te schuiven”. “Dat zorgt voor een unieke marktplaats in Europa. Uiteindelijk is deze fusie er één waarbij we proberen de sterkte van de veilingen naar boven te krijgen. We moeten goede zaken niet weggooien.” Of dat ook voor samenwerken bij termijnverkopen geldt, is niet duidelijk.

Niet eindstation

Beide coöperaties zijn geboeid door “sterktes aan de overkant van de tafel”, zegt Demyttenaere. Zeker op kwaliteitsgebied. Een samengaan hoeft ook niet het eindstation te zijn. “Ik zie sterktes in Hoogstraten die ik mis in REO en andersom. Het leuke van coöperaties die samenwerken, is dat als we in staat zijn dit af te ronden, we de openheid houden om te kijken naar hoe ook nog andere samenwerkingen aangegaan kunnen worden.”

Sectoruitdagingen nog nooit zo groot

De sector staat voor ongekende uitdagingen. Ook dat is een argument om samen te gaan, zegt Hans Vanderhallen, directeur van Coöperatie Hoogstraten. “In een context waar sectorale uitdagingen nog nooit zo talrijk zijn geweest, kunnen wij samen veel efficiënter inspelen op de noden van de markt en de daarvoor noodzakelijke transformatie versnellen. De interne organisatie kan erdoor naar een hoger niveau getild worden.”

Beheer
WP Admin