Doorgaan naar artikel

Fruittelers zoeken versterking ondernemerschap

Fruittelers hebben behoefte aan vergelijken van hun kosten en opbrengsten met collega's. - foto: Herbert Wiggerman

Fruittelers hebben behoefte aan vergelijken van hun kosten en opbrengsten met collega's. - foto: Herbert Wiggerman

In zestien dialoogbijeenkomsten die de Nederlandse Fruittelersorganisatie en Rabobank met fruittelers hebben gehouden, zien de telers ‘ondernemerschap’ als het belangrijkste thema.

Dat is de indruk die Arne Bac, sectormanager fruit van Rabobank Nederland, heeft gekregen van de door hem bijgewoonde sessies. In de dialogen hebben NFO en Rabobank de afgelopen wintermaanden ongeveer 15% van fruittelend Nederland gesproken. Met name in het hardfruit was de animo en het gevoel van urgentie groot, stelt ook NFO-voorzitter Michiel Gerritsen

Projectleider Patricia Hoogervorst van de NFO stelt nu een notitie op uit de input die de zestien bijeenkomsten heeft opgeleverd. De notitie wordt op 6 april in het bestuur van de NFO besproken. Gerritsen verwacht dat de NFO in juni met een stuk naar buiten komt.

Behoefte aan benchmarking

In de notitie staan de diverse richtingen waarin de ondernemers kunnen bewegen om hun bedrijf toekomstbestendiger te maken. Bac: “In de dialogen beluisterde ik bij veel telers behoefte aan goede benchmarking van de bedrijfseconomische prestaties. In een vertrouwelijke omgeving de boeken op tafel kunnen leggen en kunnen vergelijken met de prestaties van collega’s. Hoe sta ik met mijn teeltkosten, met mijn arbeidskosten, met mijn productie.”

Daar kan een bank niet zomaar een rol in spelen. Internationale regels maken dat klantgegevens beschermd zijn. Maar uit de dialogen concludeert Bac dat de tijd nu rijp is voor vooruitstrevende fruittelers om samen, onder leiding van een goede gespreksleider, iets dergelijks op te zetten. “Rabobank ondersteunt dit van harte.”

Voorwaartse ketenintegratie

Voorwaartse ketenintegratie, vernieuwen van koeling en sorteercapaciteit en kortere ketens waarin de ketenpartners investeren in elkaar, dat zijn afzetzaken die in de dialogen ook een rol speelden. Rabobank ziet deze nu in financieringsgesprekken in de fruitteelt ook al vorm krijgen. Bac: “Voor het ontwikkelen van zulke intensievere ketensamenwerkingen kunnen NFO en wij wel hulpmiddelen aanreiken. We denken bijvoorbeeld aan het weer opstarten van de Masteropleiding voor de fruitteelt. Maar uiteindelijk moeten de ondernemers het echt zelf doen, om regie op eigen toekomst te houden.”

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin