Doorgaan naar artikel

Fruittelers Greenery werken ‘bijvriendelijk’ voor Jumbo

Fruittelers Greenery werken 'bijvriendelijk' voor Jumbo

Fruittelers Greenery werken 'bijvriendelijk' voor Jumbo

Zes fruittelers gaan vrijwillig maatregelen in de teelt nemen om (wilde) bijen te sparen.

Afspraken zijn vastgelegd in een zogenaamde Beedeal, die er al is voor fruittelers van Sodexho en vier andere ketens.  Die afspraken tussen The Greenery en Jumbo liggen nog niet in het gebruik van alternatieven van schadelijke middelen, maar de telers willen wel ’s avonds spuiten als de bijen niet meer actief zijn.

Het betrokken adviesbureau CLM hoopt dat telers op den duur wel willen overstappen naar het gebruik van veilige middelen, maar beseft dat Jumbo de telers ook geen hogere inkoopprijs heeft beloofd, aldus woordvoerder Eric Hees van CLM. Er zijn dan ook geen sancties in de afspraken opgenomen. Wel worden de telers door Jumbo in de belangstelling gebracht in het magazine en op de winkelvloer.

De telers kunnen voor maatregelen in de teelt aanspraak maken op een bijdrage uit een materialenpot. Financier Triodos is ook betrokken bij de afspraken. Zo kunnen telers op bruikleen basis gebruik maken van een trapview, een instrument om de plagen in de boomgaard te kunnen volgen en gerichter te spuiten. Verder krijgen ze zaad voor bloemenmengsels en krokusbollen als ze dat willen.

De afspraak staat los van het kritische rapport van Greenpeace twee weken geleden over de vervuiling van boomgaarden.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin