Fruittelers gaan beter seizoen tegemoet

08-08-2019 | Laatste update op 01-08 | |
Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

Appel- en perentelers gaan een beter seizoen tegemoet. Dat is de verwachting op de conferentie Prognosfruit, die dit jaar in Bilzen (B.) wordt gehouden.

Zowel de appel- als de perenoogst zijn kleiner dan gemiddeld en zelfs een stuk kleiner dan vorig jaar. Toen was er heel veel product, wat tot een rampzalig afzetseizoen leidde. De Europese appeloogst zal dit jaar met 10,6 miljoen ton 20% kleiner uitvallen dan in 2018. Mogelijk is de oogst nog kleiner door zonneschade. De perenoogst is met ruim 2 miljoen ton naar verwachting 14% kleiner.

‘Najaar met prijzen van 55 à 60 cent per kilo peren’

Dat zal zeker voor peren zorgen voor een goede start van het afzetseizoen vanaf september, aldus de Duitse marktanalist Helwig Schwartau. Hij voorziet een najaar met prijzen van 55 à 60 cent per kilo. Vanaf december kunnen de prijzen verder stijgen, als de bewaarperen Conference en Abate overblijven.

Nederlandse en Belgische perentelers die de belangrijkste Conference-producenten zijn in Europa, kunnen zeker profiteren van het feit dat er veel minder van de Italiaanse Abate-peer geoogst zal worden.

Lees ook: Nieuwe aanplant tekent oogstprognose hardfruit

Polen: 40% minder appels

Ook appeltelers in Nederland en België kunnen iets meer dan gemiddeld profiteren van de verwachte betere prijzen. De schades die voor de kleinere appeloogst zorgen, zijn voornamelijk in het oosten van Europa opgetreden. De grootste Europese appelproducent Polen oogst dit jaar zelfs 40% minder appels dan vorig jaar.

Tekst gaat verder onder de foto

Aan de 44ste editie van Prognosfruit doen dit jaar 270 deelnemers uit 17 landen mee. - Foto: Prognosfruit

Aan de 44ste editie van Prognosfruit doen dit jaar 270 deelnemers uit 17 landen mee. – Foto: Prognosfruit

Nederland verwacht 7% meer appels

Nederland daarentegen raamt de appeloogst 7% hoger in, België schat de oogst 1% kleiner dan vorig jaar. Duitsland verwacht 4% minder Elstar. Die ramingen zijn overigens wel alsnog wat naar beneden bijgesteld, vanwege de problemen door zonnebrand die 2 weken geleden optraden met de hitterecords. Dat zou nog zo’n 15% minder appels kunnen opleveren.

Nog veel appels in de koelcellen

De seizoenstart kan voor appels echter toch moeizaam zijn vanwege de opmerkelijk grote hoeveelheden oude oogst die nog in de koelcellen op voorraad is, zelfs als over enkele weken de nieuwe oogst van start gaat. De appelmarkt is bovendien ook voor de langere termijn een zorgpunt, constateren diverse landen op Prognosfruit. De appelconsumptie gaat omlaag, ten gunste van bijvoorbeeld zachtfruit.

‘Drijf de prijzen niet op’

De perenmarkt wordt door de marktdeskundigen op Prognosfruit voor de toekomst wel positiever ingeschat. De Europese consumptie is de laatste 4 jaar met 20% gegroeid. Om dat nu niet te frustreren, is het zaak dit perenseizoen niet te beginnen met wachten om later de hoofdprijs te willen incasseren. “Drijf de prijzen niet op. Begin gewoon met verkopen”, aldus Schwartau.

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur
Meer over


Beheer