Doorgaan naar artikel

Fruitteler mag aantonen dat pacht perenperceel bij hem ligt

Een fruitteler krijgt de kans aan te tonen dat hij een tienjarige pachtovereenkomst had en daardoor onterecht geen toegang meer krijgt van de nieuwe eigenaar van het perenperceel.

De pachtkamer van de Rechtbank Gelderland neemt dat besluit in een tussenvonnis. De teler krijgt sinds 2022 geen toegang meer tot het perceel. De nieuwe eigenaar heeft het hek afgesloten met een hangslot, nadat deze de pachtovereenkomst had opgezegd. De pachtkamer oordeelt wel dat de opzegging op een redelijke termijn van vier maanden is gedaan, waardoor de teler de oogst kon binnenhalen. De vraag is echter of de pacht kon worden opgezegd. Dat kon alleen bij een onbepaalde termijn. Als die termijn tien jaar bedroeg, kan deze niet tussentijds worden opgezegd, ook niet bij verkoop van de grond.

Een tienjarige mondelinge overeenkomst

Het is dus mogelijk onrechtmatig dat de teler toegang is ontzegd en dat de coniferenhaag is gerooid en paarden in het perceel zijn losgelaten. De teler claimt een schade van meer dan € 62.000. Of die schade er is, hangt af van een verklaring van de vorige eigenaar. De centrale vraag blijft of er een tienjarige afspraak lag die mondeling is gemaakt. De teler wil de vorige eigenaar als getuige oproepen, maar de advocaten van de tegenpartij stellen dat hier geen bewijs uit te halen valt. Deze vorige eigenaar heeft namelijk schriftelijk aangegeven een onbepaalde termijn voor pacht te hebben afgesproken. De pachtkamer is daarvan niet helemaal overtuigd. De teler krijgt ruimte om te bewijzen dat hij een tienjarige mondelinge overeenkomst had. In dat geval moet hij weer toegang krijgen tot het perceel tot oktober 2027 en kan hij een schadevergoeding eisen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin