Fruitteler krijgt dwangsom opgelegd om anti-hagelkanon

04-09-2012 | Laatste update op 25-10 | |
Fruitteler krijgt dwangsom opgelegd om anti-hagelkanon

Burgemeester en wethouders van Tholen hebben besloten de dwangsom van 75.000 euro, die ze opgelegd hebben aan fruitteler André Alkema uit Sint Maartensdijk, daadwerkelijk in te vorderen. De teler gebruikte dit jaar zijn kanon niet en heeft totaal geen begrip voor de stap van de gemeente.

De ondernemer piekert er niet over om het geld naar de gemeente over te maken. “Ik laat me nog liever geboeid afvoeren.” De fruitteler krijgt de boete omdat hij volgens de gemeente zijn anti-hagelkanon heeft gebruikt toen dat niet meer mocht. Dat was in 2011.

Dit jaar heeft de teler zijn kanon niet gebruikt. “Om mijn goede wil te tonen, daarom valt het gewoon niet uit te leggen dat de gemeente 75.000 van me wil. Die heb ik trouwens niet.” Omdat de zaak nog onder de rechter was, nam het college lange tijd geen besluit over het daadwerkelijk invorderen van de boete.

In beroep

In juni deed de rechter echter een gunstige uitspraak voor de gemeente. Die zou in haar recht hebben gestaan toen ze de dwangsom oplegde. Hoewel Alkema deze uitspraak aan zal vechten bij de Raad van State nam het college nu toch een besluit over het invorderen van de dwangsom.

De gemeente laat het bij een korte reactie. “Het besluit tot invordering is nog niet onherroepelijk”, “Alkema heeft bezwaar gemaakt tegen de invorderingsbeschikking. Ook is verzocht om uitstel van betaling. Hier zal het college binnenkort een besluit over nemen.”

Alkema staat nu voor de pluk van zijn fruit. “Door de vorstschade hebben we een dikke halve oogst hangen, maar ik ben toch positief.”

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer