Fruitteler en koper nog oneens over ‘houtverkoop’

11-08-2017 | Laatste update op 02-06 | |
Peren van het ras Conference - Foto: ANP
Peren van het ras Conference - Foto: ANP

De Europese oogstverwachting voor appels en peren (Prognosfruit) lijkt de handel in dit fruit nog geen stimulans te geven.

Het is eerder het omgekeerde, zo lijkt het op basis van transacties op het hout voor Service2Fruit. Vraagprijzen op internetveiling Service2Fruit voor Conference (circa € 0,55) en Elstar (meer dan € 0,80) lijken nog geen transacties uit te lokken. Kopers zwaaien met de Prognosfruit-cijfers om telers te overtuigen dat een normale oogst Conference verwacht wordt. Ze zijn nog niet overtuigd om die meerprijs te betalen.

31% minder Elstar

Voor Elstar lijkt de handel niet verder te willen gaan dan € 0,65. Voor veel telers is dat een te lage prijs. Eén teler zegt desgevraagd dat hij € 0,85 nog te laag vindt, gezien de verwachting dat 31% minder Elstar van de bomen komt. Dan maar de koelcel in, zo is de verwachting bij veel telers. Bij een prijs van € 0,80 ontvangt een teler circa € 0,30 meer voor zijn appels. Het dekt mogelijk de lagere volumes. Voor bedrijven in het Utrechtse (met beregening) valt die prijs samen met een normaal volume. Daar bleef schade vrijwel uit.

Raming van 250 bedrijven

De verrassing zat donderdag in de hoger dan verwachte Belgische Conference oogst. Opmerkelijk genoeg blijft de vorstschade beperkt tot 7% ten opzichte van vorig jaar. Vlak na de vorst in april kwamen ramingen uit op 50% verlies, maar toen zocht de sector nog een ingang bij het rampenfonds. Bij deze definitieve prognose werden 250 fruitteeltbedrijven bevraagd, verdeeld over alle Belgische provincies.

Twijfel over prognoses

Opvallend bij de presentatie van de oogstprognoses is een peiling van de congresorganisatie onder de 300 bezoekers. Gevraagd werd hoe bezoekers denken over de ramingen. Bijna de helft van de bezoekers (49%) vindt de schatting te hoog. Circa drie op de tien denken dat de cijfers zo kloppen. Op Europees niveau zijn de verwachte dalingen 21% voor appelen en 1% voor peren.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer