Doorgaan naar artikel

Fruitteeltadviseur: ‘Extra steun voor bloemknoppen met Luna Care’

Image
Bayer Cropscience

toonaangevend en innovatief in gewasbescherming, biotechnologie en zaaizaden

Willem Maris is adviseur fruitteelt bij Alliance. Met name in peer komen de eigenschappen van Luna Care goed tot hun recht, zo stelt de adviseur. - Foto: Bayer CropScience partner

Willem Maris is adviseur fruitteelt bij Alliance. Met name in peer komen de eigenschappen van Luna Care goed tot hun recht, zo stelt de adviseur. - Foto: Bayer CropScience

“Behalve een zeer brede werking op schimmels, heeft Luna Care een versterkend effect op de bloemknoppen en de bloemkwaliteit, zegt Willem Maris, adviseur fruitteelt van Alliance.

Je krijgt het als het ware cadeau als je het middel gebruikt, vindt Maris. Met name in peer komen de eigenschappen van Luna Care goed tot hun recht, zo stelt de adviseur.

“In een maand tijd hebben we zo’n beetje alle jaargetijden voorbij zien komen. Van temperaturen boven de 20 graden naar een hele koude periode met sneeuw en nu ook nog eens de nachtvorst eroverheen. We hebben wel eens een makkelijkere start gehad”, zegt Maris, terwijl hij door een perceel Conference van een van zijn klanten loopt.

Fruitteeltadviseur Maris controleert de kwaliteit van de bloemknoppen van een perceel Conference. - Foto's: Bayer CropScience

Fruitteeltadviseur Maris controleert de kwaliteit van de bloemknoppen van een perceel Conference. – Foto’s: Bayer CropScience

Perenknoppen inspecteren

De fruitteeltadviseur neemt een paar bloemclusters tussen zijn vingers en bestudeert ze aandachtig. Eventuele schade is nog moeilijk te zien. “Daarvoor is het nu (half april, red.) nog net even te vroeg. De komende weken gaan we de balans opmaken. Ik hoop maar dat het meevalt …”

Even verderop in de boomgaard buigt hij een paar taken naar zich toe. Hij wijst op een rijtje dode perenknoppen die aangetast zijn door alternaria en peutert er een aantal van de tak. “Kijk, er zit vrijwel geen groen meer in. Hier komt waarschijnlijk niet zoveel meer van terecht”, zegt hij en loopt vervolgens weer een aantal meters verder.

Hoewel er nog wat meer dode knoppen worden gevonden, is hij na een kwartiertje kijken niet ontevreden over het perceel. “Ik heb goede hoop dat het meevalt, maar hoe dan ook kunnen de knoppen wel een extra steuntje in de rug gebruiken”, aldus de adviseur.

Werkzame stof Fosetyl-aluminium

Wat hem betreft zou dit ‘ruggensteuntje’ prima van het middel Luna Care kunnen komen. Luna Care bevat onder andere de werkzame stof Fosetyl-aluminium. Daarvan is bekend dat het de ontwikkeling van de bloemknoppen stimuleert, wat weer een positief effect heeft op het aantal bloemen per cluster en de kwaliteit van de bloemen in het daaropvolgende jaar. Vooral vanuit België, waar de werkzame stof Fosetyl-aluminium al veel langer in gebruik is, komen veel positieve berichten over Luna Care. “En dat niet alleen van teeltspecialisten en adviseurs, maar zeker ook van de fruittelers zelf. Dat geeft aan dat het middel zich al volop bewezen heeft en dat het echt iets toevoegt voor de praktijk”, aldus Maris.

Niet alle knoppen zijn even goed ontwikkeld, zo blijkt tijdens een ronde door de boomgaard.

Niet alle knoppen zijn even goed ontwikkeld, zo blijkt tijdens een ronde door de boomgaard.

Allround werking

Behalve een versterkend effect op bloemknoppen, heeft Luna Care ook een zeer goede werking tegen belangrijke schimmelziekten, zoals schurft, meeldauw en zwartvruchtrot (Stemphylium). Daarnaast wordt in de praktijk ook een mooie nevenwerking geconstateerd tegen dode knoppen. Vooral in de perenteelt komt deze ‘allround-werking’ van Luna Care heel goed tot zijn recht, vindt Maris. Het beste tijdstip van toepassen is wat hem betreft direct na de bloei. “Na de bloei is het ziektecomplex vaak het meest divers. Met Luna Care pak je het complete rijtje van schimmels dan in één keer mee”, zo stelt de adviseur.

Spuitadvies

Belangrijk is om het middel in een blok van twee toepassingen te spuiten – met een interval van 10 tot 14 dagen. Daardoor kan de werkzame stof Fosetyl-aluminium zich opbouwen in de boom, waarna het gedoseerd weer vrij komt. “Met deze manier van werken is niet alleen een langdurige schimmelwerking gegarandeerd, maar kan het middel ook langer ‘bouwen’ aan het versterken van de knoppen voor het volgende seizoen”, zo besluit Maris.

Meer informatie?

Lees meer informatie over Luna Care, of neem contact op met je lokale distributeur en/of adviseur.

biedt telers in Nederland het grootste aanbod gewasbeschermingsmiddelen met een op de Nederlandse markt gerichte onderneming. Vanuit Hoofddorp is het bedrijf actief in het ontwikkelen, distribueren en adviseren van gewasbeschermingsmiddelen.  Meer informatie over Bayer CropScience  * Bayer CropScience levert als partner gesponsorde artikelen aan. De inhoud van deze artikelen valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Meer over Bayer Cropscience

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin