Fruitteelt zet vaart achter Fruit 4.0

18-04-2017 | Laatste update op 08-06 | |
Foto: Groenten&Fruit
Foto: Groenten&Fruit

Techniek gekoppeld aan datamanagement krijgt in de bloeitijd een gezicht door bloesemscan. Het is een van de eerste projecten van het in maart gestarte Fruit 4.0.

Vorige zomer publiceerde Wageningen Economic Research het rapport ‘Fruit 4.0: de vruchten van meer technologie’. Daarin werd een achterstand geconstateerd van de fruitteelt ten opzichte van andere agrarische sectoren.

Het ontwikkelen van laagdrempelige technologie voor het monitoren van bloesem en vruchtontwikkeling in de boomgaard is een voorbeeld van techniek die telers meer harde data in handen geeft. Die gegevens kunnen oplossingen bieden, zoals gerichtere vruchtdunning voor kwaliteitsverbetering en arbeidsbesparing. Daarnaast kan de technologie bijdragen aan betere oogstprognoses die van waarde zijn voor de teler en de keten.

Topsectorenproject Precisie Tuinbouw

Het project Fruit 4.0 maakt deel uit van het Topsectorenproject Precisie Tuinbouw. In dit project werken 26 partijen samen om in de tuinbouw, in de open lucht en in kassen, tot een optimale productie te komen door de inzet van sensorsystemen, kunstmatige intelligentie, precisietechniek en management ondersteunende datasystemen.

Fruit 4.0 is mede tot stand gekomen op initiatief van de NFO. Wageningen Economic Research coördineert het onderzoek. Het bedrijfsleven in en om de fruitteeltsector en een aantal technologiebedrijven brengen kennis en financiering in.

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur


Beheer