Doorgaan naar artikel

Fruitpluk onder druk door hitte: ‘Blij met koude nachten’

De pluk van Conference en Elstar is door de hitte meer in elkaar geschoven. Het terugkoelen is een uitdaging. Koude nachten komen net op tijd voor kleuring.

De afgelopen week was voor veel fruittelers letterlijk een tropenweek. Hoe ga je om met het versneld afrijpen van het fruit? Telers kunnen verschillende keuzes maken, deels afhankelijk van beschikbare beregening.

Door de afgelopen warme week verliep de rijping snel. Emanuel Sluis van het commerciële platform Service2Fruit zag het in de boomgaard bij Elstar-telers. “Als je ’s morgens denkt dat het nog wel meevalt, kan je ’s avonds soms denken dat het er wel af moet.” Door de warme nachten kwam de kleuring moeilijk op gang. De hardheid liep wel naar de rijpe toestand. Voor telers was dat spannend. “Iedereen is blij met de koude nachten. Door de betere kleuring kunnen bedrijven meters maken nu. Ik ken appelbedrijven die nog maar 25 procent geplukt hebben, puur vanwege de tegenvallende kleuring.”

De dagmarkt kwam dus niet onder druk. Op het handelsplatform blijven partijen goed weglopen, weet Sluis. Ook afgelopen week bleef de prijs op niveau van houtverkoop (voor de oogst). Dat betekent prijzen van € 0,60 tot € 0,65 per kilo ongesorteerde Conference, iets boven de prijs voor Elstar.

Eigenlijk moeten beregenen

Teler Bert de Haan uit Kerk-Avezaath koos ervoor versneld te starten met de eerste pluk Elstar. Toch twijfelde hij. “Ik kon niet beregenen. Door slootonderhoud hier in de buurt was het water niet echt schoon. Ik heb daardoor wel een paar verbrande appels.” Beregenen doen telers om de bleke appels te beschermen die na de eerste pluk meer in de zon komen te hangen. Ook zag De Haan enkele donkerrode appels bevangen door de hitte, maar al met al ziet hij weinig schade en is de hardheid nog in orde. “Dat is niet vergelijkbaar met de problemen die vorig jaar in Elstar waren.” Partijen fruit werden in allerijl teruggekoeld. Wat niet in de cellen kon, is afgezet.

Iets verderop in de Betuwe koos teler Guido van Veldhoven uit Meteren voor een andere aanpak. Hij wachtte met de eerste pluk Elstar. Conference is bijna binnen. “Het valt mij mee. De appels en peren zijn niet keihard doorgerijpt, maar je moet wel doorgaan. Ik heb wel heel voorzichtig het rijpe fruit eraf gehaald om iets meer tijd te krijgen.”

Half augustus pluk Elstar

Van Veldhoven had in zijn planning ook meer ruimte door een heel vroege pluk Elstar voor Albert Heijn. Midden augustus plukte hij daardoor al vier hectare Elstar. Door meer te dunnen waren de appels sneller op maat. Albert Heijn vergoedt telers voor de extra vroege Elstar om zo niet te hoeven importeren. Van Veldhoven. “Dat bevalt goed en we hebben daardoor meer ruimte in het plukvenster.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin