FruitMasters heeft de Smart Fruit Hub in gebruik genomen, een ultramodern logistiek- en verpakkingscentrum. De robotisering is vooral in appel en zachtfruit mogelijk. Daarbij wordt voor hardfruit gemikt op een groei van ruim 30% in volume.
FruitMasters heeft sorteren, verpakken en logistiek nu in één gekoelde keten gevangen. Het nieuwe hart van de fruitcoöperatie kan de komende vijf jaar 30% meer hardfruit verwerken, stelde topman Adriaan Vis. Dat doel staat ook in de coöperatievisie Gezonde Groei 2030, met daarnaast doelen voor de organisatie en nieuwe rassen. “Van 60 miljoen kilo hardfruit willen we gestaag naar 80 miljoen kilo groeien. We budgetteren niet een hele harde groei.” De fruitcoöperatie slaat hier ook fruit van derden op en verpakt deze zoals uit import.
Bij zachfruit mikt de fruitcoöperatie ook op groei, maar die is niet in volume vastgelegd, stelt Vis. “Dat is meer in nieuwe variëteiten en omzet uitgedrukt.”
Bij appels grootste innovatieslag
In Geldermalsen is 35.000 vierkante meter nieuwbouw ondergebracht met pakstations voor appels, peren en zachtfruit. Dat is verdeeld over twee verdiepingen. Bij appels is de grootste innovatieslag geslagen. Er is een volledige geautomatiseerd hoogbouwmagazijn van 23 meter hoog gerealiseerd, met ruimte voor meer dan 10.000 voorgesorteerde voorraadbakken. De fruitcoöperatie wilde nog wel 10 meter hoger bouwen, maar kwam met de gemeente West-Betuwe uit op 23 meter.
Ook het sorteren van de appels is nieuw en geavanceerd met kunstmatige intelligentie. Het interne transport voor appels, zachtfruit en verpakkingen is daarbij grotendeels geautomatiseerd, een heftruck rijdt er nog nauwelijks.
Handpeer en robotappel
Voor peren blijft meer handwerk nodig. De peer laat zich niet zo makkelijk automatiseren. Daar is de vrucht te delicaat voor, want de te verpakken vruchten zijn te divers van vorm. De robotverpakker Smartpackr kan daardoor niet op volle kracht draaien en is daardoor nog niet rendabel. Wordt het daarmee in de toekomst vooral een robotappel en een handpeer? Dat kun je misschien zo stellen, stelde Pieter Venema, hoofd inkoop FruitMasters lachend. “Het is wachten tot de techniek zo ver ontwikkeld is om de peer perfect te leggen.” Venema zei dat bij de perspresentatie woensdagmiddag 7 mei.
Verder robotiseren in dark factory
De investering van € 62,5 miljoen voor deze Smart Fruit Hub zal niet de laatste zijn. FruitMasters werkt in het project Dark Factory samen met Fruit Tech Campus en machinebouwer Greefa aan verdere automatiserings- en robotiseringsmogelijkheden. Daarbij is geld van het Groeifonds gemoeid. “Als je me € 20 miljoen geeft weet ik nog wel verdere investeringen”, zei Vis. Die liggen vooral in de fase na het voorsorteren bij appel. Of over vijf jaar de verpakkingsafdeling (voor peren) een grondige vernieuwing krijgt, is niet zeker. Venema legde die vraag wel neer in zijn uitleg bij de rondleiding.
Besparingen mogelijk
De geautomatiseerde logistiek en verpakking spaart aanzienlijk op personeelskosten. Zo was in 2024 het personeelbestand 30 fte lager. Ook op milieu-impact scoort de coöperatie met deze nieuwe gebouwen. Een maat voor de milieuscore van gebouwen is BREEAM. FruitMasters heeft met een score van 91,04% de hoogste score behaald voor een voedselproductiebedrijf.