Doorgaan naar artikel

FruitMasters geeft impuls aan biofruit

FruitMasters investeert in de biologische teelt van hard- en zachtfruit. Met een apart bedrijfsonderdeel wil de organisatie kwaliteit en areaal verhogen.

De afzetorganisatie uit Geldermalsen heeft het bedrijfsonderdeel BioMasters ingericht. Dat is een omzetting van een bestaande samenwerking met Nautilus. Die coöperatie bestaat niet meer na krimp van het ledental. BioMasters was het gezamenlijke platform voor biologisch hardfruit waarvoor Nautilus de verkoop deed.

FruitMasters vindt het zorgelijk dat de biologische fruitsector in Nederland versnipperd is en krimpt. Tegelijk ziet de keten dat het de vraag van Nederlandse retail naar Nederlands biologisch fruit niet kan invullen. Er is te weinig productie. Daarvoor is een impuls nodig, ziet de afzetorganisatie.

Gesprekken met telers

Met BioMasters hoopt FruitMasters biologische telers aan te trekken. Met oud-Nautilus-telers lopen gesprekken, maar ook met eigen telers. “De markt wil graag biologisch, terwijl FruitMasters-telers zeggen ‘als er afzet is, wil ik wel omschakelen’. Je ziet dat deze zaken alleen nu niet bij elkaar komen, zodat wij die verbinding willen gaan leggen en de biosector verder willen helpen.” Dat zegt Peter van der Schoot, aangesteld als verantwoordelijke voor BioMasters. “We hopen zo de tendens van de daling van het areaal in Nederland om te draaien.”

Marktleiderschap niet per se doel

BioMasters begint bij nul, erkent Van der Schoot. Een marktaandeel hardfruit is nu nog niet te noemen. BioMasters streeft ook niet per se naar marktleiderschap. “We geloven in groei van de biosector. We willen onze rol inbrengen om kennis te delen en te kijken wat we met rassen kunnen doen om de sector verder te brengen. Het doel is niet marktleiderschap. Of dat straks 30 of 60% van de markt is, moeten we nog zien. We mikken op een compleet afzetpakket van natuurvoedingskanaal, retail en industrie.”

BioMasters denkt dat de keten verbeterd kan worden door te investeren in nieuwe rassen, geavanceerde teeltsystemen, verbeterde koeling, nauwkeurige sortering en een duurzame vermarkting. Met Best in Organics mikt BioMasters op een nieuwe norm voor biologisch. Dat betekent niet dat de eisen voor biologisch telen verhoogd worden, maar de keten wel verbeterd.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin