Doorgaan naar artikel

FruitMasters en Nautilus bundelen biofruit indirect

FruitMasters en Nautilus gaan samenwerken bij de verkoop van biologisch fruit, bij verpakken en begeleiding van telers.

Dat hebben de coöperaties bekend gemaakt. De telers van beide coöperaties kunnen hun producten vanaf afzetseizoen 2022-2023 afzetten via het BioMasters-platform. Dat is geen verkoop-bv, stelt FruitMasters. De constructie van samenwerking is daarmee niet een harde bundeling, maar werkt meer indirect, legt een woordvoerder van FruitMasters uit. “Klanten kloppen bij ons aan en dan kijken wij of we het aanbod via BioMasters kunnen voorzien. Dat kopen we dan bij Nautilus in. Het is geen entiteit, maar een simpel model, niet gecompliceerd. Daar spreekt wel de wederzijdse intentie uit om het biologische aanbod verder te ontwikkelen, zowel binnen Nautilus als FruitMasters.”

Passend model

Nautilus is een GMO-erkende organisatie en ontvangt GMO-subsidie, FruitMasters niet. Het afzetmodel van Nautilus moet dan wel aan de GMO-regels voldoen. Met dit model kan dat, stellen de afzetpartijen.

Voor FruitMasters is de samenwerking belangrijk om over meer biologisch fruit te beschikken. Adriaan Vis, commercieel directeur van FruitMasters: “Binnen het assortiment van onze nationale en internationale klanten zien wij het aandeel biologisch groeien. De verwachting is dat dit de komende jaren verder zal stijgen. We zijn daarom verheugd dat we met dit platform en de telers van Nautilus Organic onze bronfunctie weten te versterken door de toevoeging van biologisch geteeld fruit.”

Nautilus verpakt voor FruitMasters

De samenwerking gaat verder dan alleen afzet. Als steeds meer FruitMasters-telers omschakelen, kan het fruit bij Nautilus verpakt en gesorteerd worden. FruitMasters heeft niet alle lijnen zacht- en hardfruit biologisch laten certificeren. Verder kan Nautilus telers begeleiden bij omschakeling.

Een FruitMasters-woordvoerder stelt dat ongeveer vijf van haar telers in omschakeling is of denkt aan omschakeling. Het fruit van telers in omschakeling wordt waarschijnlijk niet via het platform aangeboden, maar is wel een mogelijkheid. “De praktijk zal dat uitwijzen, maar ik denk dat op deze manier in ieder geval meer aandacht komt voor de afzet van het omschakelfruit.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin