Doorgaan naar artikel

Fruitkolos na Frans/Italiaanse bundeling

Met de vorming van een Europese associatie van producentenorganisaties (APO) tussen Italiaanse en Franse telersorganisaties is een nieuwe Europese fruitgrootmacht ontstaan.

De nieuwe organisatie Finaf telt 1.500 teler en vertegenwoordigt een productomzet van 1,4 miljard euro. De bestaande Italiaanse associatie Grupo Mediterraneo wijzigt de naam in Finaf na de toetreding van de Franse telersorganisatie Finaf (First International Fruit Association). In berichten wordt gesproken over een fusie, maar de vorming van een associatie duidt eerder op een vergaande samenwerking en bundeling van het aanbod. Volgens beide organisaties zorgt de bundeling voor een verbetering van de afzetpositie op de markt en kan uit synergievoordelen extra concurrentiekracht ontstaan.
Het Franse Finaf bestaat uit twee leden: Conserve Gard en Uniproledi, terwijl Grupo Mediterranio uit meerdere producentenorganisaties bestaat, te weten Apo Conerpo, Verde Intesa, Apofruit, Conapo, PempaCorer en Alpo. Bij de APO zijn nu 22 producentenorganisaties betrokken voor in total 100 fruit- en groentensoorten. Bij groenten gaat het vooral om tomaten voor de verwerkende industrie.

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Jeroen Verheul

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin