Handelaar beboet om omgang met afkeur appels en houding

05-10 | |
Fruithandelaar beboet
Archieffoto van partij appels in sorteerproces. Foto: Ton van der Scheer.

Een fruithandelaar is beboet om hoe het omging met een partij afgekeurde appels.

Dat blijkt uit een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). Het fruithandelsbedrijf verzet zich steeds tegen toezicht van het KwaliteitsControle Bureau (KCB) op handelsnormen op het bedrijf, blijkt uit de uitspraak. Het bedrijf noemt het toezicht overbodig.

Vervoer van afgekeurde appels

De boete is aan de fruithandelaar opgelegd wegens het vervoeren van een partij afgekeurde appels zonder de juiste aanduidingen en zonder de partij te melden bij het KCB. Dit kwam aan het licht na een controle. In een daarop volgende tuchtrechtprocedure werd het bedrijf verweten doelbewust te hebben gehandeld en verwijtbaar en laakbaar te hebben opgetreden door controles te belemmeren. Ook zou de eigenaar zich intimiderend gedragen. Van een ‘professioneel bedrijf’ als dat van de verdachte kan dat niet worden getolereerd, stelt de rechter.

Boete fruthandelaar gehandhaafd

De controles van KCB zijn van algemeen belang voor het vertrouwen in de handel en zijn volgens de rechtbank daarmee ook niet ‘geheel nutteloos’. Dat de organisatie alleen maar topkwaliteit fruit levert, is ook niet gebleken, stelt de rechter. De geldboete van € 3.000 (waarvan € 1.500 voorwaardelijk) in de tuchtrechtprocedure blijft daarmee gehandhaafd.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer