Fruitgemeente verhoogt huisvestingseisen na Roemer

16-06-2021 | Laatste update op 03-08 | |
Huisvesting van arbeidsmigranten bij een fruitteler. Met gecontroleerd keurmerk is gemeente daar sneller oké mee. - Foto: Ton van der Scheer
Huisvesting van arbeidsmigranten bij een fruitteler. Met gecontroleerd keurmerk is gemeente daar sneller oké mee. - Foto: Ton van der Scheer

De nieuwe fusiegemeente West-Betuwe verhoogt de eisen aan huisvesting, voor legale voorzieningen geldt een overgangsregeling.

West-Betuwe wil het tekort aan huisvestingsplaatsen inlopen en zo kamerverhuur in reguliere woningen terugdringen. Een aantal grote huisvestingsplannen lijkt daarbij tot flinke stappen te leiden. Bij Veiling FruitMasters zijn bijvoorbeeld plannen voor huisvesting voor 400 tot 500 arbeidsmigranten. Onder de nieuwe huisvestingseisen neemt West-Betuwe voorstellen van Emiel Roemer over.

Voorwaarden

De gemeente heeft namelijk nieuwe voorwaarden beschreven waaraan nieuwe huisvesting moet voldoen. Daarin is voor huisvesting tot een jaar (midstay) opgenomen dat 15 vierkante meter per bewoner moet worden gerekend en eigen slaapgelegenheid. De migrant moet vier weken de tijd krijgen andere huisvesting te zoeken als zijn of haar contract afloopt.

Stacaravans

Voor short stay is het aanvaardbaar dat de arbeidsmigranten in tijdelijke units, chalets en stacaravans worden gehuisvest, mits deze tijdelijke voorzieningen na de periode van maximaal 4 maanden worden verwijderd. Per bedrijf bedraagt het maximumaantal tijdelijk geplaatste stacaravans en chalets 10 stuks.

West-Betuwe bestaat uit de oude gemeenten Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal. Deze kenden verschillende eisen aan huisvesting op agrarische bedrijven. Zo kende Neerijnen een maximum van 12 seizoenarbeiders en bij uitzondering tot 32. Geldermalsen kende een maximum van 200 vierkante meter in bestaande gevallen. Het maximumaantal verblijven komt daarmee op 40 te liggen voor agrarische bedrijven.

Legalisering

Ook legalisering is voorzien in de plannen. Daarvoor is ook een overgangsregeling nodig, erkent de gemeente.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer