Doorgaan naar artikel

Fruitexporteurs hebben India in het vizier

Fruitexporteurs zeggen exportkansen te onderzoeken na de principe-overeenkomst tussen India en Nederland over uitvoer van Nederlandse appels en peren.

Bedrijven zijn hierin niet allemaal even ver. Eén exporteur is verrast over de principe-overeenkomst tussen Nederland en India en gaat zich oriënteren. Het bedrijf exporteert nu al naar Azië. Fruitmasters zegt de Indiase markt al in het vizier te hebben. Het was bekend dat Nederland met India in overleg was over markttoegang. Wat voor commerciële activiteiten Fruitmasters tot dusver daarin heeft ondernomen, kon de woordvoerder niet zeggen. Nederland exporteert ook fruit uit India. Fruitmasters ook.

Zoet en zacht

Een exporteur laat weten dat de Indiërs gewend zijn zachte zoete appels te eten, zoals Red Delicious, het fruit dat in Nederland eigenlijk niet meer in grote hoeveelheden verkocht wordt. Mogelijk sluit de smaakvoorkeur beter aan bij Nederlandse peren.

India zal de komende maanden de laatste controles afronden om de export van Nederlandse appels en peren mogelijk te maken na de zomeroogst in september. Eerder werd al markttoegang bereikt om Nederlandse peren naar Mexico, Brazilië en China te exporteren.

Miljard

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken liet zich bijzonder positief uit over de marktkansen. ‘Het Nederlands fruit verovert de wereld. India is een prachtland voor de export. De Indiase overheid doet er alles aan om ruim een miljard consumenten na onze oogst in de zomer te laten genieten van Nederlandse appels en peren. De goede kwaliteit van onze producten werpt letterlijk zijn vruchten af!’

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin