Doorgaan naar artikel

Fruitexport uit EU groeit niet ondanks inspanning

De export van vers fruit uit EU-landen naar derde landen is in 2016 niet gegroeid door druk op export in Noord-Afrika.

De strategie van EU-landen om derde markten te openen lijkt daarmee nog niet terug te vinden in exportstatistieken. De exportwaarde (exclusief citrus- en tropisch fruit) bedroeg € 2,43 miljard tegen € 2,49 miljard in 2015, blijkt uit cijfers van Eurostat.

Exportstromen

Steeds meer Europese landen sluiten exportovereenkomsten met landen als China, India en landen in Zuid-Amerika, maar daarvan zijn de exportstromen nog beperkt. Het lijkt erop dat afnemende export van appels uit Italië naar Noord-Afrikaanse landen een rol spelen in de exportcijfers. Strategische afzetmarkten voor Italiaanse appels staan zwaar onder druk. Het Italiaanse appelconsortium VOG heeft grote zorgen over het sluiten van de Libische en Algerijnse markt door massieve devaluatie van de lokale munt. Ook voor de Egyptische markt is reden tot zorg, omdat het land niet meer de financiële koopkracht heeft voor Europese appels. De kentering is gestart in de zomer van 2016.

Import

Uit cijfers van Eurostat blijkt dat de Europese import van vers fruit algemeen daalde in de tweede helft van 2016. Voor vers fruit in het algemeen lijkt het peil over heel 2016 zelfs onder het niveau van 2015 uit te komen. Citrusfruit is de importcategorie waar nog wel een stevige groei voor de EU te zien is.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin