Doorgaan naar artikel

Fruitcampus Horst krijgt vorm met onderzoek en Aardbeienland

In Horst realiseert Delphy het Onderzoekscentrum Zachtfruit als onderdeel van Berry Briljant. – Foto: Delphy premium

In Horst realiseert Delphy het Onderzoekscentrum Zachtfruit als onderdeel van Berry Briljant. – Foto: Delphy

In de gemeente Horst aan de Maas komt een fruitcampus waarin Aardbeienland en onderzoeksinstellingen een rol hebben.

De Limburgse gemeente Horst aan de Maas legt het bestemmingsplan ter inzage genaamd Berry Briljant. Het plan voorziet in een functieverruiming van het Aardbeienland in Horst. Daarbij krijgt niet alleen de aardbei aandacht, maar ook ander zachtfruit. De functie van het themapark wordt verbreed met onder meer educatie, promotie en profilering van zachtfruit en gezondheid. Ook zaken als gastronomie, sportzorg en de verwerking van zacht fruit in een ambachtelijke fabriek.

Onderzoekscentra

De drie onderzoekscentra in het plangebied (Naktuinbouw, de Vermeerderingstuinen en Delphy) kunnen zich verder ontwikkelen. In het totale gebied van 22 hectare zijn meerdere bedrijven aanwezig voor onderzoek binnen de fruitteelt. Naast de 4 hectare van de stichting Berry Promotions zijn dit onder andere de Vermeerderingstuinen (12 hectare) en Naktuinbouw (2 hectare). Zij zijn direct ten Westen van Aardbeienland zijn gelegen. Ook heeft recent het onderzoeksinstiuut Delphy zich gevestigd op de gronden op 4 hectare.

Delphy mag een ondezoeks- en innovatiecentrum bouwen voor gewassen in de zachtfruitsector. Een kas van 3.000 vierkante meter met inpandige werkruimte, 3.000 vierkante meter aan containerveld, 2.000 vierkante meter aan stellingen en 2.000 vierkante meter aan hagelnetten.

Op het themapark Aardbeienland zijn kassen gesloopt en komt een dagopvang met sport- en lesruimtes. In aardbeienland werken mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin