Doorgaan naar artikel

Fruit Tech Campus is broedplaats voor nieuwe concepten

Bij de Fruit Tech Campus in Geldermalsen staat technische innovatie in de complete keten centraal. “Vooral de uitwisseling van data van boom tot schap is essentieel”, benadrukt directeur Harrij Schmeitz tegen Food&Agribusiness.

De Fruit Tech Campus is begin 2020 opgericht. “Het fruitonderwijs zorgde voor een uitdaging. De instroom van het aantal leerlingen ging dramatisch achteruit”, vertelt directeur Harrij Schmeitz over de aanleiding. “Zodoende besloot het bedrijfsleven in de regio om zelf iets te doen. Onder leiding van grote bedrijven, zoals FruitMasters, Greefa, Vogelaar Vredehof, Abemec, Rabobank, en de Gemeente West-Betuwe, hebben we een bedrijfsschool opgericht om het onderwijs naar een hoger level te tillen.”

De initiatiefnemers hadden echter nog een andere doelstelling. “De fruitsector miste een ontmoetingsplatform -een totempaal- voor de bedrijven. Die hebben wij gecreëerd.”

Er worden techlabs en innovatiefields, ofwel boomgaarden, ingericht. Op de campus worden gewassen verbouwd als zachtfruit, hardfruit en noten. “We verwachten dat de teelt van walnoten en hazelnoten steeds belangrijker gaat worden. Ideaal voor percelen waar het fruit minder efficiënt groeit.”

Nadruk op technologie

Schmeitz vindt het belangrijk om in de nieuwe campus de nadruk te leggen op technologie. Ook data is daarbij een belangrijk thema. “Hieraan hebben we ons Sensorlab gekoppeld. Met nieuwe concepten willen we de keten verder sluiten via FruitBridge: van boomgaard tot winkel. Zien is geloven. Daarom willen we heel veel technologie tonen. Een foto aan de muur is niet voldoende. Een weegschaal die kan vertellen welke appel er op de schaal ligt, dat is een voorbeeld van een innovatie van de toekomst. ‘Deze ontwikkeling komt eraan. Houd hier rekening mee.’ Dat is onze boodschap naar bedrijven.”

Systeem- en sociale innovatie

Naast technische innovatie moet er ook systeeminnovatie plaatsvinden, vervolgt Schmeitz. “Technologie heeft immers impact op de toepassingen van ons systeem. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van plukrobots. Ik denk dat de huidige boomgaarden niet geschikt zijn om hiermee te werken. Er zijn aanpassingen nodig.”

De derde stap is de sociale innovatie. “Dat is de belangrijkste stap. Geen innovatie komt tot stand zonder de mens. Die moet erin geloven. Het is cruciaal om de sector maximaal mee te nemen.”

Lees het hele artikel over de Fruit Tech Campus op FoodAgribusiness.nl

Share this

Wendy Noordzij
Wendy Noordzij

Freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin