Doorgaan naar artikel

Fruit Tech Campus gaat scholingsbehoefte in beeld brengen

Het innovatie- en opleidingscentrum Fruit Tech Campus (FTC), opgezet door de sector, heeft de scholingsbehoefte van fruittelers nog niet geheel in beeld.

Het instituut gaat alle fruittelers, ook van die van zachtfruit, bevragen om die behoefte inzichtelijk te krijgen.

Harrij Schmeitz, directeur van FTC: “We willen weten wat de primaire behoefte is van de sector voor nieuwe opleidingen en cursussen. Daarnaast werken we op dit moment aan een brancheopleiding Fruitteelt & Ondernemen. Op deze manier komt het vak fruitteelt weer terug in het opleidingsprogramma.”

Nieuwe technologieën in opleidingen

Verder brengt FTC in de opleidingen en cursussen nieuwe technologieën als precisiefruitteelt en kunstmatige intelligentie in, maar ook praktische zaken als wortelsnoeien, bloesemdunning, bemesting en fertigatie.

Voor de meer langere termijn wil FTC een innovatieagenda opzetten van de fruitteelt. Die bestaat niet alleen uit technologische innovatie, maar ook uit systeem- en sociale innovatie. Dat laatste draait om het betrekken van medewerkers bij zaken in de onderneming.

Samenwerking met NFO en Glastuinbouw Nederland

De Fruit Tech Campus, Nederlandse Fruittelers Organisatie en Glastuinbouw Nederland werken samen aan die ontwikkeling van de sector. Daar zijn de vragen en ontwikkelbehoeftes van de bedrijven belangrijk in.

Ook Glastuinbouw Nederland ziet dat belang van Fruit Tech Campus. Met alleen een mbo- of hbo-diploma ben je er niet. “Je hebt daar een campus voor nodig die leven lang leren stimuleert. Jezelf ontwikkelen, dat heb je gewoon keihard nodig om te blijven voldoen aan die veranderende wereld”, zegt Jacco Vooijs, bestuurder bij Glastuinbouw Nederland en voorheen werkzaam bij FruitMasters.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin