Doorgaan naar artikel

Fruit groeit als data

Foto: Canva

Foto: Canva

Inmiddels lijkt het bij innovatie en digitalisering alsof iedereen hier al mee bezig is, dus dat kan een gevoel geven van ‘dat moet ik nu ook’. En dat er meteen met alles tegelijk begonnen moet worden. Maar dit is niet zo.

Het is een andere manier van werken, waar in het begin ook tijd in geïnvesteerd moet worden om niet alleen de systemen eigen te maken, maar zelf ook de eigen data te leren lezen. Het kan ook behoorlijk in de kosten lopen om alle systemen in één keer te digitaliseren, daarom is mijn advies om dit geleidelijk te integreren in het bedrijf. Begin met één innovatie, welke het meest past bij de strategie van je bedrijf en jouw eigen interesse.

Zoals gezegd, er is al van alles mogelijk. Dit varieert van wortelsnoeien op taakkaarten, tot autonoom de irrigatie laten aansturen, steeds dus op basis van digitaal gemeten gegevens.

Maak data een meerwaarde voor jouw onderneming

Nieuwe technieken zorgen ervoor dat het eenvoudiger wordt om digitaal gegevens te verzamelen en dus dat er steeds meer data beschikbaar komen. Het zou zonde zijn deze data ongebruikt op de plank te laten liggen. Een voorbeeld hiervan is de grafiek, gemaakt met de gemeten waarden uit de bodemvochtsensoren, waaruit je kunt aflezen hoe de sensor reageert. Of gebruik de taakkaart-voor-wortelsnoeien niet alleen voor wortelsnoeien maar óók om bijvoorbeeld de slechte plekken te zien in het perceel.

Zijn gegevens beschikbaar over de teelt, waarom ze dan niet ook gebruiken? Zorg dat data jouw vooruitgang is en niet jouw stilstand. Maak data een meerwaarde voor jouw onderneming.

Delen

Elianne van Esbroeck
Elianne van Esbroeck

Teeltadviseur bij Delphy

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin