‘Fruit en groente oogsten in festivalsfeer’

10-09-2020 | |
van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur
De reportage over seizoenarbeiders uit de cultuursector in Trouw van 10 september 2020. - Foto: Ton van der Scheer
De reportage over seizoenarbeiders uit de cultuursector in Trouw van 10 september 2020. - Foto: Ton van der Scheer

Corona opent ook deuren. Bijvoorbeeld naar een andere manier van kijken naar oogstpieken en hoe en met wie je die weg kunt werken.

Opvallend in de media deze week: verhalen over jonge freelancers uit de cultuursector, werkloos door corona, die via De Seizoenarbeiders van Kester Scholten oogstwerk doen bij telers. Trouw schreef over dansers en acteurs die pompoenen oogsten bij teler Joost van Strien in de Noordoostpolder. En NRC kwam kijken bij de fruitoogst in de Flevopolders.

Scholten doet naast productiewerk voor muziekfestivals ook de opleiding voor biologisch-dynamische landbouw bij de Warmonderhof. Samen met het Slow Food Youth Network zette hij al in mei De Seizoenarbeiders op, dat bemiddelt tussen werklozen uit de cultuursector en tuinders die, corona of niet, nog steeds net zoveel werk in de aanbieding hebben.

Eyeopeners aan beide zijden

Het geeft aan beide kanten frisse inzichten. De op het stadsleven gerichte twintigers kijken ineens heel anders aan tegen een peer of een pompoen en al het werk dat daar in gaat zitten. En de telers merken hoe leuk het is om ook weer eens Nederlands te kunnen praten met hun personeel. Personeel dat bovendien allerlei onverwachte vragen stelt. Zoals de ‘waarom’-vraag. Waarom teel je eigenlijk pompoenen, peren, peterselie?

Gratis bewustwording en sfeer

De kersverse oogstmedewerkers werken vanaf een ‘Oogstcamping’, die de voor de jongeren vertrouwde festivalsfeer ademt. Ze komen er razendsnel achter dat het zwaar werk is. En ja, ook best vuil, in tegenstelling tot wat arbeidsmarkt-imagocampagnes soms nog wel eens proberen te vertellen. Maar de gratis bewustwording van hoe onze voedselproductie in elkaar steekt maakt veel goed. Dat, en die gezellige festivalsfeer en de voldoening van lekker fysiek werk in de buitenlucht.

Wat er verder ook door corona met deze cultuurjongeren gaat gebeuren, ze zullen niet zo snel een volledige carrièreswitch overwegen vermoed ik. Het win-wineffect voor telers én jongeren van een (na)zomerse werkvakantie met sfeer en meer wederzijds begrip op de koop toe, lijkt me een gat in de markt dat zich bij deze bewezen heeft.Beheer