Groenten & Fruit Actueel
||

Friszoete aardbeien met groene middelen

Jeroen Schwering is de tweede generatie aan het roer bij Schwering Aardbeien Kwekerij in Marknesse. Op 5 hectare teelt hij onder andere zijn eigen merk Fruitjuweeltjes. Dat doet de ondernemer op een zo duurzaam mogelijke manier, met biostimulanten. "Een plant die zonder stress groeit en bloeit, geeft lekkere friszoete en mooie aardbeien."
Foto’s: Rik Leonards

Foto’s: Rik Leonards

Jeroen Schwering is de tweede generatie aan het roer bij Schwering Aardbeien Kwekerij in Marknesse. Op 5 hectare teelt hij onder andere zijn eigen merk Fruitjuweeltjes. Dat doet de ondernemer op een zo duurzaam mogelijke manier, met biostimulanten. “Een plant die zonder stress groeit en bloeit, geeft lekkere friszoete en mooie aardbeien.”

De aardbeienkwekerij aan de Blokzijlerdwarsweg in het buitengebied van Marknesse in de Noordoostpolder ziet het levenslicht in 1978. In dat jaar neemt Harrie Schwering het daar gevestigde fruitbomenbedrijf over en kiest hij voor specialisatie.

In 2008 treedt zoon Jeroen toe en sinds 2020 is hij met zijn vrouw Karin eigenaar. Hoewel junior een achtergrond heeft als werktuigbouwkundige en in zijn jongere jaren vooral bezig is met het sleutelen aan machines en trekkers, is al snel duidelijk dat het met de bedrijfsopvolging wel goed komt.

“Waar je mee omgaat, raak je mee besmet”, zo vat hij het zelf kort en krachtig samen. “Ik ben op het bedrijf geboren en getogen. Als ik thuis was, dan was ik altijd bezig in en om de onderneming.”

Stekken

De kwekerij telt 2,5 hectare kas en tunnels, 2,5 hectare stellingen en een zelfde aantal hectare voor de opkweek. Schwering stekt zelf. ‘Dat is van oudsher zo gegroeid en daarom zijn we het blijven doen. We hebben er investeringen voor gedaan en het past in het arbeidsproces.’

Het produceren gebeurt van maart tot en met december, en de aardbeien – inmiddels grotendeels doordragers – worden met de hand geplukt. ‘Alles op hoogte en op substraat.’

Lokale afzetmarkt

Welke rassen dat zijn, wordt bepaald door de samenwerking met The Greenery. ‘We kiezen ze zorgvuldig uit’, aldus Schwering. ‘Een daarvan is Inspire en die is recent als uitmuntend bekroond door het International Taste Institute. Zo’n kwaliteitskeurmerk stimuleert de verkoop.’

Hij heeft ook zijn eigen merk: Fruitjuweeltjes. ‘Dat hebben we in 2009 geïntroduceerd om ons te onderscheiden en herkenbaarheid te creëren. We leveren onze aardbeien lokaal, uitgezonderd een klein beetje export naar Europese landen in de maanden oktober en november, en merken dat het werkt. Daarnaast telen we ook voor private labels.’

Medicijnkastje

Om zijn product met de hoogste kwaliteit te kunnen leveren, zorgt de ondernemer voor de best mogelijke omstandigheden. Dat betekent voldoende licht en warmte, water en meststoffen, en frisse lucht.

En een omgeving die niet te vochtig is en waar geen plek is voor vervelende beestjes. ‘Een plant die in een fijn klimaat groeit en bloeit, geeft lekkere friszoete en mooie aardbeien’, legt Schwering uit.

Zijn streven daarbij is om volledig groen te ondernemen. “Nu heb ik nog een medicijnkastje achter de hand met daarin enkele gangbare middelen. Dat geeft duidelijkheid, maar is ook eindig. De duurzame stap maken, moet en kan. Daarvoor is echter wel tijd nodig. Aan de kant van de ontwikkelaar en aan de kant van de teler.”

Afbeelding

Biostimulanten

Om in Marknesse zijn groene doelen te realiseren, gebruikt hij onder andere de producten van Pireco. ‘Ik denk dat we zo’n 15 tot 20 jaar geleden al biostimulanten zijn gaan uitproberen’, vertelt Schwering over de samenwerking. ‘Dat was in de tijd dat oprichter Wim van Garderen nog zelf op bezoek kwam. Inmiddels loopt dat al jaren via Profytodsd en zelfstandig teeltadviseur Leo Mabesoone. Leo is echt een groene man. Ik ben er enthousiast over en werk er met veel plezier mee. Door de jaren heen zijn we dat verder gaan uitbreiden.’

In Marknesse wordt Tercol preventief gebruikt na het stekken. ‘Om de stekjes weerbaar en stressbestendig weg te laten groeien. Daardoor ondervinden we bijvoorbeeld minder uitdaging met de varenrouwmug.

Folisec passen we toe voor gezonde plantcellen en een hoger gehalte aan inhoudsstoffen in de vrucht. De kwaliteit van het product neemt daardoor toe. Dit middel spuiten we vooral in de productieteelt. Verder zetten we Herfomyc in combinatie met Stimuter in om de plant gezond te houden. Herfomyc draagt bij aan sterk en vitaal blad, terwijl Stimuter een goede beworteling bevordert en abiotische stress voorkomt. Uitgangspunt is wekelijkse toepassing, al is dat afhankelijk van de weersomstandigheden en de stand van het gewas.

Van genezen naar voorkomen

Schwering raakt niet in de war van het afnemen van de gangbare mogelijkheden en het inzetten van groene alternatieven. “We krijgen er wat uitdagingen bij, maar die zijn van alle tijden. In 2030 moeten we zo goed als chemievrij zijn en dus moeten we daar nu mee aan de slag.”

Het belangrijkste verschil noemt hij de andere manier van denken. ‘Gangbare gewasbescherming is genezen, groen is voorkomen. Als we groene middelen inzetten, moeten we iets doen terwijl er nog geen probleem is. Dat is een aanpassing in de bedrijfsvoering.’

Hartstikke leuk, zo vat hij zijn werkzaamheden samen. “De aardbei is een gezond, mooi en lekker product, dat ook nog eens geweldig is voor de consument. Ik kom altijd tijd te kort, want als je het naar de zin hebt, dan vliegt de tijd.”

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers